10
januari
2024
|
11:52
Europe/Amsterdam

Pathé: Terugblik 2023 en Vooruitblik 2024

Meer dan 14 miljoen bezoekers, drukste kerstvakantie sinds 2017 en recordjaar bij Pathé Thuis

Pathé kijkt met veel trots terug naar 2023. Het was een mooi jaar waarin diverse records zijn gebroken, Pathé Thuis het beste jaar ooit beleefde en Pathé 14,2 miljoen bezoekers heeft mogen verwelkomen. Dat is een stijging van maar liefst 27% ten opzichte van 2022, en daarmee laat de bioscoopketen duidelijk zien dat het na een aantal uitdagende jaren op de weg terug is. Ook wordt er met veel vertrouwen vooruit gekeken: met de komst van een nieuw lid in de Raad van Commissarissen, de introductie van een uniek concept in de bioscoop en natuurlijk de mooiste filmreleases.

Een terugblik op 2023: groei, records, en innovatie

2023 was het jaar waarin de bioscopen voor het eerst sinds drie jaar weer volledig geopend waren. Het jaar kenmerkte zich door een vol en divers filmprogramma en een aantal grote succestitels. Films zoals Avatar: The Way of Water, The Super Mario Bros. Movie, Barbie, Oppenheimer, Wonka, The Hunger Games: Boss, Napoleon, The Equalizer 3 en De Tatta’s 2 trokken grote aantallen bezoekers, waarmee de kracht van de bioscoopervaring opnieuw werd bevestigd. 

De zomerperiode was met o.a. ‘Barbenheimer’ zo succesvol dat de drukte van de kerstvakantie – traditioneel gezien de drukste periode van het jaar – werd geëvenaard en zelfs werd verbroken. Tussen 20 juli en 2 augustus werden maar liefst 1,1 miljoen bezoekers ontvangen bij Pathé, een nieuw record. Veel zalen waren uitverkocht en openingstijden werden verlengd zodat zoveel mogelijk filmliefhebbers konden genieten van de films. Ook Specials zoals de concertregistraties van Taylor Swift en Beyoncé en de documentaires over Bassie & Adriaan en Teun Toebes (die exclusief bij Pathé te zien was en daarmee een Kristallen Film behaalde) trokken veel bezoekers. En als klap op de vuurpijl, sloot Pathé 2023 af met de best bezochte kerstvakantie sinds 2017. 

30ste bioscoop Pathé Ypenburg en Relax Seats

In 2023 stond Pathé niet stil op het gebied van vernieuwingen. De gloednieuwe 30ste bioscoop, Pathé Ypenburg, is meteen sinds de opening – na Pathé De Kuip en Pathé Arena – de meest bezochte bioscoop van Nederland en mocht op 29 december zijn 500.000ste bezoeker verwelkomen. Tevens ondergingen Pathé Ede en Pathé Scheveningen een transformatie met Relax Seats, terwijl Arnhem een gloednieuwe IMAX-laserprojectie en nieuw filmdoek ontving. 

Vernieuwingen X-Cube, The(Any)Thing en Go!Gaming

Daarnaast betrad Pathé nieuwe terreinen met de lancering van X-Cube escaperooms in Pathé Zwolle Nijmegen en Schiedam en de komst van de eerste on-demand privé-bioscoop ter wereld in een groter filmtheater: The(Any)Thing bij Pathé Ypenburg. Ook werd de zesde Go!Gaming-locatie geopend bij Pathé Eindhoven. Met deze activiteiten zet Pathé in op de verbreding van het uitje, zodat bezoekers nog meer kunnen genieten van een compleet dagje of avondje uit.

Recordjaar voor Pathé Thuis

Pathé Thuis behaalde in 2023 het beste jaar ooit. Nog nooit eerder werd er door zoveel mensen gebruikgemaakt van de dienst. The Super Mario Bros. Movie en John Wick 4  werden de meest verhuurde films in 2023. Naast het partnership met KPN, is Pathé Thuis in 2023 ook onderdeel geworden van het entertainment aanbod van Ziggo. In 2024 wordt Pathé Thuis tevens geïntroduceerd in Frankrijk.

MVO

Op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heeft Pathé opnieuw in 2023 haar engagement getoond. In anticipatie op nieuwe wetgeving rond single-use plastics werd een pilot met herbruikbare bekers succesvol uitgevoerd en in december uitgerold naar alle theaters. Het aantal zonnepanelen werd uitgebreid naar 5.600 in 11 theaters, en een aantal Pathé locaties is dankzij de zonnepanelen en warmtepomp vrijwel geheel zelfvoorzienend. In juli 2023 bereikten we de mijlpaal van 5 miljoen ingeleverde PET-flesjes, wat resulteerde in aanzienlijke donaties (in totaal €750.000 euro) aan goede doelen Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job, en de Plastic Whale Foundation. We leverden Sinterklaasvouchers voor de verjaardagsboxen voor kinderen van 4 tot 9 jaar voor Stichting Jarige Job en zetten mooie samenwerkingen op met Hidden Disabilities Sunflower en Make-A-Wish.  

Vooruitblik 2024: inspirerende films en nieuwe ervaringen

Met een sterke start in 2024, met succesvolle films zoals Wonka, Migration, The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, De Tatta’s, en Bon Bini Bangkok Nights, kijkt Pathé uit naar een jaar met een volle en diverse filmprogrammering in de bioscopen en op Pathé Thuis. Met toptitels zoals Dune: Part Two, Despicable Me 4, Joker: Folie à Deux, Deadpool 3, Gladiator 2 en Mufasa.

Ook in 2024 blijft Pathé haar focus leggen op vernieuwingen in de bioscopen en andere innovaties, met als doel het verbreden van de bioscoopervaring. Dit jaar wordt Pathé Studios gebouwd bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn: een interactieve experience met film en Hollywood als thema. Als nieuw aangesteld lid van de Raad van Commissarissen zal Corinne Vigreux een belangrijk aandeel hebben in innovatie. 

Met een constante nadruk op maatschappelijk verantwoord ondernemen en de voortdurende steun van onze gewaardeerde bezoekers, blijft Pathé zich inzetten voor het creëren van bijzondere belevingen in de unieke sfeer van onze bioscopen en in de vertrouwde omgeving van thuis. 

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.