03
april
2023
|
13:31
Europe/Amsterdam

Pathé en Hidden Disabilities Sunflower organiseren Autisme Tour op Wereld Autisme Dag

Ticketcontrole, popcorn scheppen en vervolgens de zaal en je bioscoopstoel vinden. Voor de meeste mensen is dit het minst spannende gedeelte van een bioscoopbezoek. Maar voor mensen met autisme is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Daarom organiseerde Pathé gisteren op Wereld Autisme Dag in samenwerking met belangenorganisatie Hidden Disabilities Sunflower een Autisme Tour in Pathé City in Amsterdam. De 16 deelnemers aan de kosteloze tour ontvingen een deelnamecertificaat en zagen Dungeon & Dragons – Honor Among Thieves onder het genot van een bioscoopsnack en een drankje. 

Dit is de eerste keer dat Pathé een Autisme Tour organiseerde. De beschikbare plekken voor de tour waren heel snel na de aankondiging via de social kanalen van Hidden Disabilities Sunflower vergeven. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld om voor minder prikkels te zorgen tijdens de rondleiding. Tijdens de rondleiding werden alle contactpunten tijdens een bioscoopbezoek van binnenkomst tot vertrek langsgegaan. Van het online kopen van een ticket en het parkeren van de fiets of auto, tot het kopen van een hapje/drankje en het vinden van de bioscoopzaal en -stoel: alle stappen werden vandaag doorlopen om de deelnemers met autisme een fijn bioscoopuitje te bezorgen. Daarnaast werden zij ook meegenomen achter de schermen, zagen zij de projectieruimtes en mochten uiteraard hun eigen bak popcorn scheppen. 

Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé Theatres B.V.: “Wij vinden het belangrijk dat onze bioscopen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond, inkomen, leeftijd of beperking. Dus ook voor mensen die het door hun autisme wellicht spannend vinden om naar een bioscoop te gaan. Met deze tour konden wij samen met Hidden Disablities Sunflower op een laagdrempelige wijze mensen met autisme alle stappen van een bioscoopbezoek te laten ervaren. Zodat zij zich bekender, prettiger en veiliger voelen in de bioscoop en daarmee hopelijk met meer plezier kunnen genieten van een filmuitje.” 

Hidden Disabilities Sunflower is een internationale belangenorganisatie voor mensen met een niet zichtbare beperking. Pathé en Hidden Disabilities Sunflower werken sinds vorig jaar samen. Medewerkers van de bioscoopketen zijn getraind om de Sunflower Keycord te herkennen en daarmee kunnen ze helpen om het bioscoopbezoek van mensen met een niet zichtbare beperking plezieriger te maken. 

Kees Hoekstra, Regional Director Netherlands & Belgium Hidden Disabilities Sunflower: “Mensen met autisme kunnen spanning en ongemak ervaren bij een bioscoopbezoek omdat zij geen controle hebben over wat er gebeurt. En daarom is het voor deze groep fijn om te weten wat er achter de schermen plaatsvindt. We zijn erg blij dat grote bedrijven zoals Pathé zich op deze manier inzetten voor deze doelgroep. De tour was binnen no time vol, dus dat geeft ook aan dat dit een sterke wens is voor de doelgroep.” 

Deelnemer aan de Autisme Tour Kelly: “Ik vond het heel leuk en interessant om te mogen kijken achter de schermen van Pathé City. Ik ga graag naar de bioscoop, maar als het heel erg druk is dan voel ik me niet zo comfortabel. Ik word snel zenuwachtig van vreemde mensen. Het is al heel fijn dat de medewerkers van Pathé het Sunflower Keycord herkennen. En deze tour helpt nog eens extra om beter te weten hoe een bioscoopbezoek werkt en maakt het makkelijker om voortaan naar de film te gaan.”

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.