10
januari
2023
|
16:00
Europe/Amsterdam

Terugblik 2022 en Vooruitblik 2023

2022 was wederom een uitdagend jaar voor de bioscoopbranche. Het kenmerkte zich als opbouwjaar na twee coronajaren, waarin onze bioscopen de eerste vier weken van 2022 nog gesloten waren en daarna nog vier weken te maken hadden met beperkende maatregelen. Vanaf 25 februari waren de bioscopen pas weer volledig open zoals normaal. Bezoekers wisten vanaf dat moment Pathé meteen weer goed te vinden. 

Het jaar kenmerkte zich door een vol en divers filmprogramma en een aantal grote succestitels zoals Top Gun: Maverick, Minions the Rise of Gru, Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Black Panther: Wakanda Forever, Soof 3 en Bon Bini Holland 3. En als uitsmijter tijdens de feestdagen – waarin de bioscopen voor het eerst sinds 2019 weer open waren – uiteraard het langverwachte Avatar: The Way of Water die het bijzonder goed doet in 3D en in onze premium formats: IMAX, Dolby Cinema, 4DX en ScreenX. De kerstvakantie was weer als vanouds druk bij Pathé. Woensdag 28 december was de allerdrukste dag van het jaar met ruim 100.000 bezoekers.  

Ondanks al deze positieve zaken, hadden wij - net zoals de gehele culturele sector - te maken met verminderde bezoekersaantallen in 2022. In 2022 ontvingen we 11,2 miljoen bezoekers in onze 29 bioscopen. Dat is bijna een verdubbeling van 2021 toen we 24 weken gesloten waren en 6,2 miljoen bezoekers ontvingen, en relatief gezien een stijging ten opzichte van de open weken. 

Pathé Thuis

Daarnaast nam Pathé Theatres B.V. begin 2022 Pathé Thuis over waarmee de filmbeleving vanuit de bioscoop werd verbreed met de thuisbeleving en Nederlandse filmliefhebbers uit én thuis kunnen genieten van een nog breder aanbod via Pathé. Pathé Thuis heeft in 2022 wederom een erg goed jaar achter de rug. De Transactional Video On Demand service (TVOD) groeide naar 1,2 miljoen actieve gebruikers en er werden in 2022 bijna 5 miljoen films gekeken, met James Bond: No Time to Die, Spider-Man: No Way Home en Top Gun: Maverick als top 3 van meest bekeken films.

Vernieuwingen

Ook op het gebied van innovatie ontwikkelde Pathé in 2022 door. Een viertal bioscopen werd vernieuwd: Haarlem kreeg Relax Seats en een vernieuwde Drinks & Bites Shop met Scan & Go kassa’s, de IMAX-zaal in Tilburg Centrum werd geüpgraded met 4K Laser projectie., IMAX Immersive Sound en verstelbare stoelen, Tilburg Stappegoor werd uitgerust met de vertrouwde Pathé rode pluche stoel en ook Spuimarkt onderging een update met een nieuwe Drinks & Bites Shop met Scan & Go Kassa’s. Daarnaast is gestart met het testen van een check-in gate in Pathé Amsterdam-Noord én werden er nog 4 nieuwe Go!Gaming locaties geopend in onze bioscopen (in Utrecht Leidsche Rijn, Groningen, Maastricht en Nijmegen).

MVO

Op maatschappelijk vlak zaten we ook niet stil. Acht van onze bioscopen deden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dienst als stemlocatie en dankzij onze bezoekers – die ruim 3 miljoen flesjes inleverden – is er sinds de invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes maar liefst 500.000 euro gedoneerd aan drie goede doelen: Stichting Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job en Plastic Whale Foundation. Samen met onze bezoekers vierden we Earth Day met een zonnepanelenactie, waarmee we uiteindelijk ruim 1.600 zonnepanelen hebben geplaatst. Inmiddels is een kwart van de bioscopen van Pathé voorzien van zonnepanelen op het dak. Als laatste gaan onze Pathé filmvouchers mee in de verjaardagsboxen van de leeftijdsgroep 16 tot 18 jaar van Stichting Jarige Job, zodat tieners die hun verjaardag door omstandigheden niet kunnen vieren, toch in onze bioscopen terecht kunnen voor een mooi uitje.

Vooruitblik

Het nieuwe jaar zijn we goed gestart met het succes van onder andere Avatar: The Way of Water, De Tatta’s, Puss in Boots: The Last Wish en Hotel Sinestra. We hebben er alle vertrouwen in dat de Nederlandse filmfans ons in 2023 nog beter terug weten te vinden. We kijken uit naar een volle en diverse filmprogrammering vol met toptitels in de bioscopen en op Pathé Thuis, zoals Mission Impossible: Dead Reckoning (Part One), Fast X, Oppenheimer, The Super Mario Bros Movie, Guardians of The Galaxy Volume 3, Dune: Part Two, de live action versie van The Little Mermaid, Zomer in Frankrijk, All Inclusive en Fijn Weekend. 

Daarnaast kijken we uit naar een aantal vernieuwingen in stoelen en schermen in een aantal - later te communiceren - bioscopen. En als klap op de vuurpijl openen we 2023 onze 30ste bioscoop Pathé Ypenburg in Den Haag. 

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.