15
oktober
2021
|
11:56
Europe/Amsterdam

Unieke vertoningen ‘Turks Fruit’ en ‘Soldaat van Oranje’ in Tuschinski met aanwezigheid o.a. Paul Verhoeven en Rob Houwer

Voorafgaand aan de eenmalige vertoningen op 23 en 24 oktober gaat René Mioch o.a. met hen in gesprek over de bekroonde Nederlandse filmklassiekers

De Nederlandse filmklassiekers Turks Fruit en Soldaat van Oranje worden op zaterdag 23 en zondag 24 oktober eenmalig vertoond in de Grote Zaal van het Amsterdamse Theater Tuschinski, dat deze maand zijn 100-jarig bestaan viert. Speciaal voor deze bijzondere gelegenheid gaan regisseur Paul Verhoeven en producent Rob Houwer op 23 oktober, voorafgaand aan de vertoning van Turks Fruit (1973), in gesprek met René Mioch over de film. Op 24 oktober spreken acteurs Jeroen Krabbé en Derek de Lint samen met Rob Houwer en René Mioch over hun persoonlijke ervaringen bij de productie en ontvangst van het gelauwerde oorlogsepos Soldaat van Oranje (1977). 

Nederlandse glorie mag natuurlijk niet ontbreken in de terugblik naar 100 jaar film in het Theater Tuschinski. Bijna een halve eeuw geleden kwam de boekverfilming Turks Fruit in de bioscoop uit en werd met 3,3 miljoen bezoekers de best bezochte Nederlandse film aller tijden. Een paar jaar later arriveerden Rutger Hauer en Jeroen Krabbé op de motor bij de première van Soldaat van Oranje in aanwezigheid van het Koninklijk Huis. Beide films groeiden uit tot de meest iconische filmklassiekers van Nederland, mede dankzij de zeer herkenbare filmmuziek van Rogier van Otterloo. Het is alweer 20 jaar geleden dat Turks Fruit voor het laatst te zien was op het grote doek en 10 jaar geleden dat Soldaat van Oranje in de bioscoop draaide.

Speciaal voor het 100-jarige jubileum van Tuschinski worden beide films in de originele 35mm-print vertoond in de Grote Zaal én in aanwezigheid van de mannen achter deze legendarische films: regisseur Paul Verhoeven en producent Rob Houwer. Voorafgaand aan de voorstelling van Turks Fruit (1973) op zaterdag 23 oktober gaat René Mioch met hen in gesprek over de totstandkoming en invloed van dit Oscar-genomineerde drama, gebaseerd op het boek van Jan Wolkers en met hoofdrollen voor Monique van de Ven en Rutger Hauer. Op zondag 24 oktober vertellen Rob Houwer en acteurs Jeroen Krabbé en Derek de Lint over het oorlogsepos Soldaat van Oranje, een verfilming van het gelijknamige autobiografische boek van Erik Hazelhoff Roelfzema. De film werd genomineerd voor de Golden Globe - Beste Buitenlandse film.

Doron Kurz, Commercieel Directeur Pathé: “Theater Tuschinski heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontvangst van Turks Fruit en Soldaat van Oranje: beide premières hebben plaatsgevonden in ons Amsterdamse theater en daar zijn iconische herinneringen en verhalen aan verbonden. We zijn daarom enorm trots om, speciaal ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum en met de hulp van René Mioch, deze mooie Nederlandse producties na vele jaren terug naar het grote doek te brengen. Het was een uitdagend proces omdat de films beide al lang niet meer vertoond zijn, en er geen digitale versie voor de bioscoop beschikbaar is. Daarom zijn we extra verheugd om beide films op de oorspronkelijke 35mm-filmrollen te vertonen. Dat Paul Verhoeven, Rob Houwer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint te gast willen zijn om onze bezoekers een kijkje achter de schermen te bieden, maakt deze vertoningen echt nostalgisch én uniek.” 

Meer informatie en tickets: 

Turks Fruithttps://www.pathe.nl/film/25817/turks-fruit-35mm

Soldaat van Oranjehttps://www.pathe.nl/film/16969/soldaat-van-oranje

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.