28
september
2021
|
10:19
Europe/Amsterdam

100-jarig jubileum Theater Tuschinski gevierd met een maand lang bijzondere programmering

Filmklassiekers krijgen inleidingen van o.a. Thom Hoffman en Martin Koolhoven, en ook zijn er speciale avonden en bijzondere activiteiten

Theater Tuschinski, door Time Out magazine uitgeroepen tot mooiste bioscoop van de wereld, bestaat op 28 oktober 100 jaar. Opgericht door Abraham Tuschinski als “lustoord, een oase van luxe en genot toegankelijk voor iedereen”, is 100 jaar later de authenticiteit en grandeur nog steeds overal in het theater te ervaren. Het eeuwfeest wordt door Pathé gevierd met een reeks aan bijzondere activiteiten. Tijdens de jubileummaand keren oude en moderne klassiekers terug in Tuschinski, zoals de beste Charlie Chaplin-films, La Vita è Bella, Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Inside Out en Fight Club. Martin Koolhoven en Thom Hoffman leiden hun favoriete klassiekers in, en Schindler’s List krijgt een live muzikale inleiding door Maestro Jules. Daarnaast vinden nog tal van andere activiteiten plaats zoals theatrale rondleiding met oud-portier Fritz die vanuit 1921 bezoekers rondleidt, een jubileumboek en -puzzel en de start van de theatertour van René Mioch. 

Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: We zijn enorm vereerd dat het prachtige Theater Tuschinski in oktober haar ivoren jubileum mag vieren. Pathé Tuschinski is onze trots en ons vlaggenschip. De architectuur en interieur van dit bijzondere monumentale pand is in de afgelopen eeuw perfect in stand gebleven. Als bezoeker stap je echt de jaren ’20 binnen, maar met de techniek en comfort van nu. Pathé zorgt er al 25 jaar voor dat de grandeur en authenticiteit wordt behouden, waardoor een bezoek aan Tuschinski na 100 jaar nog steeds een unieke beleving is en blijft. We vieren deze maand dat de grandeur van Theater Tuschinski, getrouw aan het gedachtengoed van Abraham Tuschinski, nog steeds toegankelijk is voor iedereen. En dat blijven we ook de komende 100 jaar in stand houden voor al onze bezoekers.”

Korte Geschiedenis

Oprichter Abraham Tuschinski had als droom om een luxueuze bioscoop op te zetten in Amsterdam. Al gedurende bijna 100 jaar is het Theater Tuschinski die oase van luxe en genot. Bijzonder vanwege de architectuur en historie, ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. De pers was destijds al zeer onder de indruk van het pand. Tijdens de opening op 28 oktober 1921 schreef Het Vaderland: “Den monumentalen Tuschinski-gevel, fraai van lijn, mooi van steen, dadelijk verradend dat hier een lichtspel zijn triomfen viert”.

Deze unieke sfeer en stijl is in de afgelopen 100 jaar zoveel mogelijk bewaakt. Tuschinski is al ruim 25 jaar in beheer van Pathé. In de afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl waarbij de originele wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, zijn gereconstrueerd. De grandeur van de twintiger jaren is daarmee nog meer terug in het theater. Het theater werd in 2020 door het gerenommeerde Time Out Magazine uitgeroepen tot de allermooiste bioscoop ter wereld.

Tuschinski heeft een speciale plek in de Amsterdamse, maar ook de Nederlandse samenleving. Het is het symbool van de Nederlandse filmindustrie en speelt tevens een rol in de internationale filmwereld. Zo hadden grootse Nederlandse films zoals Turks FruitSoldaat van Oranje en De Tweeling hun première in Tuschinski, soms zelfs in het bijzijn van leden van het Koninklijk Huis. Maar ook internationale gasten zoals Tom Cruise, Channing Tatum en Cameron Diaz liepen over de rode loper voor de premières van respectievelijk Valkyrie, Magic Mike 2 en The Other Woman . Daarnaast is het ook dé plek voor andere evenementen zoals uitreikingen van Awards, benefietgala’s voor goede doelen en diverse zakelijke evenementen.

Activiteiten

Behalve de bijzondere filmprogrammering met speciale gasten, de start van de theatertour van René Mioch en het jubileumboek van 100 Jaar Tuschinski van (film)journalist Robbert Blokland, viert het theater haar jubileum met nog meer activiteiten. Zo is er een speciale 100 jaar Tuschinski puzzel te koop en is het theater nu ook virtueel te bewonderen met een 360 doorloop. Portier Fritz – die in 1921 op het bordes van Tuschinski stond – keert terug in theatrale rondleidingen en neemt bezoekers mee door het theater en de verhalen van weleer. All Stars members kunnen met hun bezoek aan 100 jaar Tuschinski extra punten sparen en Bar Abraham viert het jubileum met een speciale cocktail The Kid, gebaseerd op Charlie Chaplin. De jubileummaand wordt afgesloten met een gala-avond voor genodigden op donderdag 28 oktober.

Iconische klassiekers en speciale gasten

Ter ere van het bijzondere jubileum maakt Theater Tuschinski sinds juni een chronologische reis door de filmgeschiedenis. Wekelijks keert er een beroemde film terug op het grote doek in Tuschinski. Van oude publieksfavorieten tot moderne klassiekers: films die op menig lijstje staan en van diverse jaartallen, genres en filmmakers.

In oktober keren de bekendste, gerestaureerde klassiekers van Charlie Chaplin terug waarbij gastspreker Thom Hoffman zijn liefde voor Charlie Chaplin met de bezoekers zal delen. Ook leidt Martin Koolhoven een speciale vertoning van David Fincher’s geliefde cult thriller Fight Club in, met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrolJérôme Diamant-Berger vertelt live over zijn documentaire Tuschinski’s Dream, en Steven Spielberg’s aangrijpende Schindler’s List wordt door Maestro Jules muzikaal ingeleid.

Filmprogrammering 100 Jaar Tuschinski

The Piano (1 oktober)

Met The Piano maakte Jane Campion, als eerste vrouw bekroond met een Gouden Palm, een ware klassieker waarvoor de 'female gaze' is uitgevonden. In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. Wreed machtsspel en seksueel ontwaken wisselen elkaar af in 19e-eeuws Nieuw-Zeeland.

De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker en de film won ook drie Oscars en een Golden Globe. Digitale restauratie onder supervisie van Jane Campion.

Charlie Chaplin (2 t/m 30 oktober)

Wie het over comedy en film heeft, heeft het uiteindelijk altijd over Charlie Chaplin. Speciaal voor het honderdjarige jubileum van Tuschinski, waarin we ook stilstaan bij de honderdste verjaardag van The Kidzal acteur en fotograaf Thom Hoffman Chaplin’s vijf bekendste films in Tuschinski inleiden. Thom Hoffman is een van de trouwste bezoekers van het Tuschinski Theater, tevens bekend van zijn besprekingen van filmklassiekers in DWDD én een groot bewonderaar van Charlie Chaplin.

  • The Kid (2 oktober)
  • The Gold Rush (9 oktober)
  • City Lights (16 oktober)
  • Modern Times (23 oktober)
  • The Great Dictator (30 oktober)

Tuschinski's Dream (3 oktober)

In 2017 bracht de beroemdste acteur uit Zweden, Max von Sydow, na 50 jaar weer een bezoek aan Tuschinski. In deze documentaire wordt de kijker getrakteerd op een driedimensionaal kijkje in het mooiste theater ter wereld. Daarnaast duiken we in de indrukwekkende levensloop van het pand en de geestelijk vader Abraham Icek Tuschinski. Regisseur Jérôme Diamant-Berger is speciaal aanwezig om de film in te leiden.

Het Grootste van het Grootste (3 oktober)

Na de voorstelling van Tuschinski’s Dream bieden wij de bezoekers de gelegenheid om verder te duiken in het veelbewogen leven van Tuschinski en zijn theater met unieke beelden achter de schermen van de beroemde bioscoop. Archiefbeelden worden afgewisseld met een scala van interviews met diverse experts die elk een uniek verhaal hebben over Tuschinski. Van de geschiedenis en de familiebanden, tot de architectuur en natuurlijk de mensen die op het podium hebben gestaan.

Binnenstebuiten (9 oktober)

Pixar staat garant voor gave animatie voor jong en oud, en mag dus niet ontbreken in het jubileumprogramma. Dit leuke, leervolle en inventieve verhaal, dat letterlijk gaat over emoties als personages, is door de jury van de VPRO Cinekid Top 100 uitgeroepen tot een van de beste kinderfilms aller tijden. Deze voorstelling is in samenwerking met Cinekid en de VPRO en voor iedereen die gelooft in de kracht van film voor jong en oud. Met een inleiding door filmjournalist, presentator en jurylid Noa Johannes.

Schindler's List (10 oktober)

Niemand heeft de Shoah zo cinematografisch vastgelegd als Steven Spielberg. Gezien Tuschinski's afkomst, werk en leven, vinden wij het essentieel dat dit verhaal over moed en verbondenheid onderdeel is van ons programma. Maestro Jules zorgt voor een muzikale inleiding voorafgaand aan de vertoning in de grote zaal. De opbrengst van deze voorstelling gaat naar de Shoah Foundation.

Pulp Fiction (14 oktober)

Quentin Tarantino is misschien wel de ultieme schrijver-regisseur van de jaren ’90. De meesterlijke verteller van heerlijke hommages, duizelingwekkende dialogen, pittige personages en snappy soundtracks leverde met zijn tweede regiewerk een film af die een hele generatie filmmakers zou inspireren. Het leverde zijn eerste Oscar op, een Gouden Palm en genoeg energie om nog 8 andere films te maken. Eddy Terstall, een van Nederlands meest herkenbare filmmakers, zal de film inleiden in de grote zaal.

Fargo (19 oktober)

De gebroeders Coen zijn, net als de gebroeders Pathé, vernieuwers van het medium en als (bijna) onafscheidelijk regisseursduo verantwoordelijk voor artistieke films voor een groot publiek. Binnen hun oeuvre geldt Fargo als het essentiële werk van de Coens, datgene waar ze altijd aan herinnerd zullen worden, een berg aan Oscars en een gave serie teweeg bracht. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, aldus de Coens.

Fargo zal worden ingeleid door niemand minder dan Martin Koolhoven, een van Nederlands bekendste filmmakers. Zijn films zijn samen goed voor 16 Gouden Kalveren, 30 nominaties en vele internationale filmprijzen.

La vita è bella (21 oktober)

Waar Charlie Chaplin als Britse komiek furore maakte op het wereldtoneel, denken we later misschien wel aan Roberto Benigni als de Italiaanse grappenmaker die Hollywood beklom. Als acteur, schrijver en regisseur gebruikt hij de context van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog om een humoristisch, liefdevol en hartverscheurend verhaal te vertellen.

Acteur, presentator en ondernemer Winston Gerschtanowitz zal deze ontroerende klassieker van een inleiding voorzien. Met een film over familiebanden in tijden van oorlog is dat op zijn lijf geschreven.

Turks Fruit (23 oktober) en Soldaat van Oranje (24 oktober)

Nederlandse glorie mag natuurlijk niet ontbreken in onze terugblik naar 100 jaar film. Bijna een halve eeuw geleden kwam de boekverfilming Turks Fruit in de bioscopen uit en het werd met 3,3 miljoen bezoekers de best bezochte Nederlandse film aller tijden. Een paar jaar later arriveerden Rutger Hauer en Jeroen Krabbé op de motor bij de première in Tuschinski van Soldaat van Oranje in aanwezigheid van het Koninklijk Huis. Het oorlogsspektakel groeide uit tot de meest iconische klassieker van Nederland. Speciaal voor het 100-jarige jubileum van Tuschinski worden beide films van regisseur Paul Verhoeven en producent Rob Houwer in de originele 35mm-print vertoond in de Grote Zaal. Een eerbetoon aan de Nederlandse filmiconen en de plek waar het allemaal gebeurde: Theater Tuschinski.

Fight Club (31 oktober)

1999 geldt als een van de beste filmjaren ooit en geen andere film heeft de postmoderne generatie zo getypeerd als David Fincher´s donkere satire over consumentisme, eenzaamheid en wat het is om man te zijn. De film was destijds geen commercieel succes, maar groeide uit tot een cultfilm met een profetisch inkijkje in Generation X. “We have no Great war, no Great depression, our great war is a spiritual war, our great depression is our lives.”

Fight Club zal worden ingeleid door niemand minder dan Martin Koolhoven, een van Nederlands bekendste filmmakers. Speciaal voor de verjaardag van Tuschinski zal Martin zijn passie voor de bioscoop en voor de film ten gehore brengen in de grote zaal.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.