Over Pathé

Samenvatting

‘De wonderlijke wereld van films delen met zoveel mogelijk mensen’: zo omschreven de vier gebroeders Pathé in 1896 hun ambitie bij de start van hun gezamenlijke bedrijf. In die beginjaren van de cinematografie pionierden de broers zowel met het produceren van films als het ontwikkelen van apparatuur ervoor. En met succes: binnen enkele jaren was Pathé uitgegroeid tot de grootste producent van filmapparatuur én films ter wereld.

Charles Pathé was niet alleen de oudste van de vier, hij had ook de meeste visie. Ondanks hun succes als producent wist hij zijn broers te overtuigen om het produceren van beelden aan anderen over te laten en zich te specialiseren in het delen van films met zoveel mogelijk mensen. En zo begonnen de broers met het vertonen van films in cafés en op beurzen.

Op 15 december 1906 volgde in Parijs de feestelijke opening van de eerste echte bioscoop: het Omnia Pathé. Een historisch moment: zonder de visie van Charles Pathé (naamgever ook van de haan in ons logo: ‘Charlie’) en de inzet van zijn broers zou de bioscoop niet zijn geworden tot wat die nu is.

Pathé zorgt er inmiddels al jaren voor dat naar de bioscoop gaan een beleving is geworden. Samen werken we iedere dag aan bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen mét en vóór onze bezoekers. Of het nu een avondje uit is met je partner of prille liefde, een doordeweeks bezoek met vrienden of op zondagochtend met de familie. In de bioscoop vind je ontspanning, inspiratie, ontsnapping en puur plezier. We geven onze bezoekers precies wat ze verwachten. En meer. Het maakt van een gewone dag een dag om te herinneren. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet zijn of haar allereerste bioscoopbezoek? Dat is wat ons binnen Pathé drijft. Samen creëren we bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen.

Trotse marktleider in Nederland

Onze 30 bioscopen, met in totaal 253 schermen, zijn verdeeld over heel Nederland; van Groningen tot Maastricht en van Scheveningen tot Arnhem, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Met 14,2 miljoen bezoekers in 2023 zijn we marktleider. En dat maakt ons ontzettend trots.  

Pathé blijft vernieuwen

En nog steeds, volledig in de geest van de broers, zetten onze 1.900 medewerkers zich dagelijks in om met elkaar iedere bioscoopervaring te verbeteren. Vooroplopen zit immers in ons DNA. Stond Pathé ooit aan de wieg van de film mét geluid en later ook kleur, recent introduceerden wij innovaties zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, ScreenX, de Pathé Relax Seats en vernieuwden wij het meest iconische theater van Nederland: Pathé Tuschinski.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Als wij om ons heen kijken, zien we een wereld waarin mensen hun leven vullen met alledaagse dingen: school, werk, gezin, huishouden, mobieltje, familie en vrienden, alles vraagt om aandacht en toewijding. We zijn druk en staan altijd aan. Als Pathé willen wij een plek zijn waar je meer beleeft dan alleen ‘de film’, waar je er echt even uit bent en nieuwe of onverwachte ervaringen op kunt doen. Wij zijn een plek zonder zorgen, waar je kan ontspannen en waar je je blij voelt. Wij willen het leven van alledag leuker maken. Dat willen we voor onze bezoekers, én voor de wereld om ons heen.

En dat doen we natuurlijk op die gebieden waar wij het grootste verschil kunnen maken

  • Bij het duurzaam bouwen en onderhouden van onze theaters. 
  • Door het onze bezoekers makkelijk te maken op een duurzame manier te genieten van hun bioscoop bezoek. Zo is Pathé één van de 70 bedrijven en milieuorganisaties die het Plastic Pact ondertekend hebben in 2019 met als doel minder en beter gebruik van plastic.
  • De kracht van film en onze bioscoopbeleving inzetten om mensen te laten ontspannen en op te laden.

Voor meer informatie over alle MVO-activiteiten van Pathé, kijk hier: pathe.nl/mvo

PARTNERS EN SPONSORING

Geloof in de kracht van film zit in het DNA van Pathé. Als een foto meer zegt dan duizend woorden, wat doet een film dan wel niet? Pathé gelooft in jong talent, talent waarvan we hopen dat het in de toekomst zal bijdragen aan een verdere ontwikkeling van film in Nederland en in het buitenland.

Daarom is Pathé trotse partner en sponsor van:

  • International Documentary Festival (IDFA)
  • Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR)
  • Nederlands Film Festival
  • Tuschinski Awards
  • Nederlandse Film Academie
  • Emma@work
  • Stichting BIO