23
september
2021
|
11:00
Europe/Amsterdam

Dit zijn de top vijf must-see films per genre volgens Nederlanders

De één zwijmelt het liefst weg bij The Notebook, de ander kickt op de snelheid van The Fast and the Furious en een derde griezelt er graag op los met The Conjuring. Wat deze films met elkaar gemeen hebben? In het kader van 125 jaar onvergetelijke bioscoopverhalen vroeg Pathé aan 500 Nederlanders* welke film direct in hun hoofd opkwam bij het noemen van een genre. Deze titels kwamen zo vaak voorbij, dat ze toebehoren aan de top vijf must-see films in hun genre! Dus voor wie binnenkort een filmavond op de planning heeft staan en (opnieuw) wil genieten van de beste films van de laatste decennia: Pathé deelt de ultieme filmlijst.

De top vijf must-see films per genre op een rij

Zin om lekker te griezelen: 

 1. IT → Wist je dat… de kindacteurs uit IT Chapter One clown Pennywise pas voor het eerst zagen tijdens de opname van de projector scene? Op deze manier bleef hun reactie op Pennywise oprecht. 
 2. Saw
 3. The Conjuring
 4. Scream
 5. The Ring

Een avondje op romantische date:

 1. Titanic → Wist je dat… de hand-double in de beroemde ‘Draw me like one of your French girls’ scene niet van Leonardo DiCaprio maar regisseur James Cameron is? 
 2. The Notebook
 3. Notting Hill
 4. Love Actually
 5. Alles is Liefde

Naar de film om keihard te kunnen lachen:

 1. The Hangover→ Wist je dat… de cast van The Hangover alleen akkoord gaf op een derde film onder voorwaarde dat er geen vierde meer zou komen?
 2. American Pie
 3. Bon Bini Holland
 4. New Kids
 5. The Naked Gun 

Grote adrenalinekick door actie in deze films:

 1. The Fast and the Furious 
 2. James Bond → Wist je dat… de nieuwste James Bond film No Time to Die nu te zien is in de Pathé bioscopen? Kijk hier voor meer informatie en tickets.
 3. Die Hard
 4. Avengers Endgame
 5. Lord of the Rings

(Stiekem) een traantje wegpinken bij: 

 1. Titanic
 2. Hachi: A Dog’s Tale
 3. The Green Mile
 4. The Lion King → Wist je dat… The Lion King eerst eigenlijk “King of the Jungle” zou heten? Uiteindelijk werd de naam toch veranderd, en betrad Tarzan vijf jaar later het Disney-toneel.
 5. The Notebook

Uit deze films haal je een echte levensles:

 1. Intouchables → Wist je dat… regisseur Éric Toledano een jaar na de filmrelease meer dan 3.000 bedankjes had ontvangen van rolstoelgebruikers over de hele wereld?
 2. The Shawshank Redemption
 3. Een gedeelde derde plaats voor Forrest Gump, Into The Wild, Eat, Pray, Love en The Bucket List

De favoriete filmgenres 

Na het zien van alle filmtitels geen idee welk genre te kiezen? Geen zorgen, met de genres ‘actie’, ‘komedie’ en ‘romantisch’ zit je altijd goed. Nederlanders ondernemen namelijk het liefst een uitje naar de bioscoop om films van deze genres te zien. Deze top drie wordt gevolgd door ‘thrillers’, ‘science fiction’ en ‘Nederlandse films’. Opvallend - maar niet geheel onverwachts - is dat het filmgenre ‘actie’ het meest door mannen wordt genoemd, en het genre ‘romantisch’ het meest door vrouwen. Vrouwen hebben daarnaast voor het actie genre ook veel liefde (derde plaats), maar de mannen laten het op romantisch vlak afweten: dat genre staat niet eens in hun top tien.

Bioscoop-bucketlist

Toch blijft de romantiek in de lucht hangen. Als respondenten gevraagd wordt om hun bioscoop-bucketlist, staat een romantische date inclusief diner bij meer dan een kwart van de vrouwen (27%) bovenaan. Een vijfde van de mannen zouden daarentegen wel een videogame willen spelen in de bioscoop (en dat kan!). Een privé zaal voor vrienden en familie (18%) (kan ook!), zelf de film willen kiezen (16%) of juist de zaal helemaal voor jezelf willen hebben (8%) worden ook vaak genoemd als het aankomt op wat we nog graag eens zouden willen meemaken in de bioscoop. Deze must-see filmlijst biedt in ieder geval filmkeuze genoeg voor dergelijke situaties!

Onvergetelijke bioscoopverhalen, en dat al 125 jaar lang

Pathé staat in september stil bij haar rijke geschiedenis sinds 1896. De meest iconische films keren terug naar de bioscoopzalen, vintage bioscoop posters en mini musea poppen op, en er is een heus Pathé AR-filter ontwikkeld. 

Benieuwd naar meer leuke bioscoopverhalen? Deze zijn hier te vinden.

* Onderzoek naar de bioscoopherinneringen van 500 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Pathé. 

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.