21
juli
2022
|
09:57
Europe/Amsterdam

Zoveel meer dan bier, cross en modder; Documentaire Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang

Documentaire over het grootste festival van Nederland draait vanaf 9 oktober exclusief in 25 Pathé bioscopen en is vanaf 24 oktober bij Videoland te zien

Het grootste festival van Nederland Zwarte Cross krijgt een eigen documentaire. Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang gaat in oktober in première bij Koninklijk Theater Tuschinski en zal daarna exclusief te zien zijn bij Pathé en vervolgens Videoland.

Bijna drie jaar lang doken documentairemakers Floor van der Kemp en Lars Gierveld in de wereld van de Zwarte Cross, die afgelopen weekend haar 25ste verjaardag vierde. Met open vizier volgden zij de mensen achter het meest kleurrijke, krankzinnige, geprezen én onbegrepen festival van Nederland. Een film over een jongensdroom die begon met 1.000 bezoekers op een veldje in Hummelo en uitgroeide tot één van de grootste festivals van Europa met jaarlijks 220.000 bezoekers.

De documentaire start in de meest roerige tijd die Zwarte Cross-eigenaren Jolink, Lovink en Degen ooit hebben gekend: vlak na de editie van 2019 editie barst een mediastorm los, omdat ludiek bedoelde tekstbordjes op het festivalterrein racistisch worden gevonden. Daarna volgen problemen met onzekerheid over de festivallocatie én breekt corona uit. Vervolgens kondigt oprichter Hendrik Jan Lovink zijn afscheid aan, vertrekken ook een hoop vaste medewerkers en wordt de organisatie overgenomen door de Engelse festivalmagnaat Superstruct Entertainment. Hoe blijft het unieke karakter van de Zwarte Cross overeind in deze storm van tegenslag en veranderingen? En hoe ziet die identiteit er dan eigenlijk uit?

De film voert je mee naar het ontstaan van de Zwarte Cross in 1997 en de waanzinnige groei in de 25 jaar daarna. De filmmakers krijgen een schat aan amateurbeelden van Gerard Lovink, de vader van oprichter Hendrik-Jan. Gerard klapte zijn camera open om zijn zoon en vriend Gijs te filmen op hun eerste Zwarte Cross en verzamelde daarna 25 jaar lang honderden uren beeldmateriaal. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid werd al dit unieke materiaal gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor de filmmontage.

Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang is een film over een jongensdroom van twee vrienden. Over brullende motoren en gillende gitaren. Maar ook over het Achterhoeks ‘noaberschap’, (de grenzen van) humor, festival-icoon ‘Tante Rikie’ en de liefde voor alles wat apart is. 

Over de makers:

De geboren Achterhoeker Lars Gierveld versloeg het Zwarte Cross-festival een paar jaar voor BNNVARA. Als die hard bezoeker kent hij het festival door en door. Hij verbaast zich over het feit dat veel mensen bij Zwarte Cross alleen maar denken aan cross, bier en modder. Tijd voor een film die het festival écht laat zien.

Floor van der Kemp zit anders in de wedstrijd: zij is nog nooit op de Zwarte Cross geweest en denkt aanvankelijk ‘dat het iets met de TT in Assen te maken heeft’. Als leek kijkt zij met de nieuwsgierige blik van de buitenstaander.

Partners

De documentaire is met volledige medewerking van en toegang tot de organisatie achter het festival (De Feestfabriek) gemaakt. Maar De Feestfabriek is nadrukkelijk géén financieringspartner van de film om de onafhankelijkheid te borgen. De film wordt geproduceerd door De Coproducent, een coöperatie van zzp’ers werkzaam in de media. 

Partners van de film zijn: Videoland, Pathé bioscopen, Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Pfeifer Heavy Machinery, Bison Nederland,  Gemeente Oost-Gelre, Vevam en De Coproducent.

Doron Kurz, Commercieel Directeur Pathé: “We kijken ernaar uit om deze mooie en kleurrijke documentaire over het grootste festival van Nederland exclusief naar Pathé te brengen. Bij Pathé zijn wij altijd op zoek naar unieke films, documentaires en andere content voor het grote doek waarmee we onze bezoekers nog meer kunnen verrassen. Zwarte Cross en Pathé zijn beide merken die mensen willen verbinden en Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang past goed bij onze doelgroep. Hoe leuk voor fans van Zwarte Cross om deze documentaire samen met hun vrienden en andere festivalgangers in het najaar exclusief op het grote doek te beleven.”

Gerrit Pfeifer, directeur Pfeifer Heavy Machinery: “Als Achterhoeker vier ik de Zwarte Cross al van jongs af aan. Het is een eer om dit jaar voor het eerst als partner onze machines te leveren. Door de film kan nu heel Nederland zien wat een bijzonder festival van landelijk formaat wij hebben in onze regio.”

Steven Fitsch, marketing manager Bison Benelux: “Bison helpt al jaren tijdens de Zwarte Cross bezoekers met het repareren van tenten, luchtbedden en alle andere uitdagingen die je op een festival tegenkomt. Ook dit jaar stonden we er weer. Wij zijn als bedrijf trots om ons steentje bij te dragen aan deze documentaire over het mooiste festival van Nederland."

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.