29
september
2022
|
12:00
Europe/Amsterdam

Youp van ’t Hek speelt voor het eerst én het laatst in Koninklijk Theater Tuschinski

Cabaret komt weer tot leven in mooiste bioscoop van de wereld

Youp van ’t Hek doet tijdens zijn afscheidstournee De Laatste Ronde Koninklijk Theater Tuschinsk aan op maandag 24 en dinsdag 25 oktober. Bijzonder, omdat Youp van ’t Hek nooit eerder op het podium in Koninklijk Theater Tuschinski heeft gestaan én omdat het theater – ondanks haar geschiedenis als ook cabaret en variété theater – normaliter alleen bioscoopvoorstellingen verzorgt. Cabaret komt hiermee weer tot leven in de – door Time Out Magazine uitgeroepen – mooiste bioscoop ter wereld, aan de Regulierbreestraat in Amsterdam. De voorverkoop van de twee voorstellingen is vandaag gestart.

Koninklijk Theater Tuschinski en cabaret La Gaîté

Koninklijk Theater Tuschinski en cabaret waren in het verleden nauw met elkaar verbonden. Het theater opende in oktober 1921 niet alleen met de wereldberoemde Grote Zaal, maar ook met cabaret La Gaîté, gehost in de tegenwoordige zaal 2. La Gaîté had een eigen orkest, en bracht programma’s met o.a. zang en dans, variété en cabaret. Grote namen zoals Louis Davids, Lou Bandy, Fien de la Mar, Marlene Dietrich, Edith Piaf en Josephine Baker traden op in zaal 2. De zaal brandde af in De Tweede Wereldoorlog en hiermee kwam ook een einde aan de cabaretvoorstellingen in het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé – eigenaar van Koninklijk Theater Tuschinski – heeft in 2019 de originele wandschilderingen gereconstrueerd waarmee zaal 2 weer de sfeer van weleer uitademt.

Youp van ’t Hek en 100 jaar Koninklijk Theater Tuschinski

Youp van ’t Hek heeft een bijzondere band met Koninklijk Theater Tuschinski. Ter ere van de 100-jarige verjaardag in oktober 2021 van het theater, bracht Youp van ‘t Hek een speciaal tribute lied met video uit. In het nummer, Door de ogen van een kind, herinnert de cabaretier zich de eerste keer dat hij de bioscoop bezocht en de emoties die hij nog steeds elke keer ervaart als hij het majestueuze theater bezoekt.

Youp van ’t Hek: “Tuschinski! Van jongs af aan ben ik al betoverd door dit ronduit magische theater met zoveel historie. Ik heb zo vaak zitten dromen: als ik hier eens zou mogen spelen… En nu mag het. Twee dagen zelfs. Ik kan niet wachten!”

David Hanemaayer, Manager Theatre Koninklijk Theater Tuschinski: “We zijn vereerd dat Youp van ’t Hek met zijn afscheidstournee Koninklijk Theater Tuschinski aandoet. Tuschinski en Youp van ‘t Hek zijn beide iconen van de culturele sector in Amsterdam. Met de live voorstellingen van Youp van ’t Hek laten we de rijke geschiedenis van cabaret in Tuschinski herleven. We sluiten niet uit dat we vaker fysieke live voorstellingen gaan doen in het theater.”

De voorstellingen zijn onderdeel van de afscheidstournee De Laatste Ronde van Youp van ’t Hek. In deze tournee doet de cabaretier de meest iconische theaterzalen van Nederland aan waar hij ooit eerder heeft opgetreden.

De voorstellingen in Koninklijk Theater Tuschinski vinden plaats op maandag 24 en dinsdag 25 oktober van 20:00 uur tot 21:45 uur in de Grote Zaal. Tickets kosten, variërend van gekozen rang, € 19,50 tot € 30,00. De voorverkoop is vandaag gestart. Tickets zijn hier te koop.

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.