11
januari
2022
|
10:58
Europe/Amsterdam

Terugblik 2021 en Vooruitblik 2022

2021 was wederom een uitdagend jaar voor de gehele Nederlandse bioscoopbranche. Waren in 2020 onze bioscopen 15 weken gesloten, in 2021 was dat maar liefst 24 weken in totaal. En opnieuw waren we ook in de belangrijkste periode van het jaar gesloten: tijdens de feestdagen. In de 28 weken dat Pathé open was, hadden we te maken met restricties zoals beperkte openingstijden, steeds wisselende beperkte capaciteit en de invoering van de QR code. 

Toch wisten onze bezoekers ons gelukkig keer op keer in groten getale te vinden als we onze deuren mochten openen. In 2021 ontvingen we ruim 6,2 miljoen bezoekers in onze 29 bioscopen. Dat is minder dan in 2020 toen we 7 miljoen bezoekers ontvingen, maar relatief meer omdat we negen weken langer gesloten waren. Ter vergelijking: in recordjaar 2019 mochten we nog bijna 17 miljoen bezoekers ontvangen. In veel weekenden van 2021 waren vrijwel alle beschikbare stoelen bezet. Ons marktaandeel steeg van 42,1% in 2020 naar 43,9% in 2021. 

Het jaar kenmerkte zich door het grote aantal blockbusters, Nederlandse titels en andere topfilms, waarvan een deel vertraagd was vanuit 2020. De toptitels van 2021 waren o.a. No Time To Die, Dune, Black Widow, De Slag Om De Schelde, Fast & Furious 9, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, De Luizenmoeder en Alles Op Tafel.

In de periodes dat we gesloten waren hebben we, nog meer dan ooit, ons maatschappelijk betrokken gezicht laten zien door onze bioscopen open te stellen voor andere functies. Zo deden onze zalen dienst als collegezaal voor scholen en universiteiten die geen ruimte hadden om de 1.5 meter te garanderen. En tijdens de verkiezingen werden onze foyers in maar liefst 11 steden ingericht als stemlokaal. Bovendien heeft een gedeelte van Pathé Ede een groot deel van het jaar als teststraat gefungeerd. 

Al met al kijken we – ondanks de uitdagende omstandigheden – terug op een relatief goed jaar met prachtige hoogtepunten: de viering van het 100-jarige jubileum van het inmiddels Koninklijke Theater Tuschinski, de opening van onze gloednieuwe bioscoop in Leeuwarden, de heropening van onze bioscoop in Eindhoven met Relax Seats en een vernieuwde IMAX-zaal, en de overgang van de in 2019 aangekochte Euroscoop bioscopen naar Pathé. Als klap op de vuurpijl openden we in december ook ons eerste gaming center Go!Gaming in Rotterdam Schouwburgplein. 

Het nieuwe jaar zijn we met een blik op de toekomst goed gestart met de overname van Pathé Thuis, en we kijken dan ook met positiviteit en vertrouwen uit naar de rest van 2022. We verwachten snel weer open te mogen en onze bezoekers te kunnen verblijden met een lange rij aan toptitels die klaar staan zoals The Batman, Jurassic World: Dominion, Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, Mission Impossible 7 en Soof 3. Samen met Pathé Thuis gaan we nieuwe proposities voor onze bezoekers en klanten ontwikkelen, zodat we in 2022 nog meer mensen kunnen verbinden door film, in de bioscoop én thuis!  

 

Ter info:

15 weken gesloten in 2020:

  • 11 weken (15 maart t/m 31 mei)
  • 2 weken (4 november t/m 18 november)
  • 2 weken (15 december t/m 31 december)

24 weken gesloten in 2021:

  • 22 weken (1 jan t/m 5 juni)
  • 2 weken (19 dec t/m 31 dec)
Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.