05
januari
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

Terugblik 2020 en Vooruitblik 2021

2020 was een uitdagend jaar voor Pathé, waarin we met het hele team onze flexibiliteit en creativiteit hebben ingezet om binnen de - letterlijk en figuurlijk - beperkte ruimte die er was een mooi en veilig uitje te kunnen bieden. Onze Pathé en Euroscoop bioscopen zijn slechts 10 weken in het begin van het jaar op normale wijze geopend geweest. De bioscopen waren in totaal 15 weken volledig gesloten, en van 1 juni tot 15 december hebben we te maken gehad met een maximumcapaciteit van 100 tot slechts 30 bezoekers per zaal. Ondanks dat dit uiteraard een grote impact op de bezoekersaantallen en omzetcijfers heeft gehad, mocht Pathé toch 7 miljoen (7.071.204) bezoekers ontvangen in haar dertig Pathé en Euroscoop bioscopen. Dat is bijna de helft van het aantal bezoekers in 2019 (44%). Onze organisatie is ondertussen dusdanig efficiënt ingericht, dat de financiële schade zo beperkt mogelijk blijft.

Er werd veel geschoven in de releasedata van films, waardoor wij nog creatiever zijn geworden in onze filmprogrammering en concepten. Een aantal grote titels draaiden gelukkig wel op ons grote doek (zoals Tenet en Honest Thief) en diverse titels zijn in samenwerking met de distributeurs qua release eerder uitgekomen (zoals The Witches). Tevens haalden we oude klassiekers terug in een nieuw jasje (o.a. Harry Potter in 4DX en Interstellar in IMAX), we vertoonden Extended Editions van topfilms zoals Lord of the Rings en The Shining, en er werden unieke concerten (zoals Davina Michelle), dj-sets (Audio Obscura) en Eredivisiewedstrijden in onze bioscopen vertoond. Deze bijzondere programmering werd door de bezoekers goed bezocht en gewaardeerd. Als laatste introduceerden we ook nieuwe concepten zoals de Drive-In bioscoop, Pathé Privé en Pathé Delivery.

Wij verwachten dat de bioscopen het eerste halfjaar van 2021 nog steeds te maken zullen hebben met beperkende maatregelen. Maar we zien ook dat 2021 een bijzonder goed jaar wordt wat betreft content. Zo zullen we bij de heropening starten met Wonder Woman: 1984, De Slag om de Schelde en Bon Bini: Judeska In Da House. Wij gaan elke nieuwe uitdaging aan voor onze bezoekers, om hen opnieuw in 2021 een prachtige en veilige filmervaring te kunnen blijven bieden met een veelzijdig aanbod qua films en speciale voorstellingen. 

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.