03
maart
2022
|
16:00
Europe/Amsterdam

Pathé, Wereld Natuur Fonds en M&N Media Group presenteren Nature on Tour, de maand van de natuurfilm

Met de films Sounds of the South van Ruben Hein en Hubert Neufeld en Nederland Onder Water van Arthur de Bruin

Pathé, Wereld Natuur Fonds en M&N Media Group slaan de handen ineen en presenteren in april de eerste editie van de Nature on Tour-maand met zes bijzondere, nooit eerder vertoonde, natuurfilms. Van Antarctica tot Peru tot de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur. De Nature on Tour-maand gaat op zaterdag 2 april en zondag 3 april van start met de vertoning van de zes nieuwe natuurfilms in 23 Pathé bioscopen door het hele land. Daarna zijn deze prachtige films nog de hele maand april in de Pathé bioscopen te zien. De voorverkoop start vrijdag 4 maart om 16:00 uur.

Doron Kurz, Commercieel Directeur Pathé: “We zijn vereerd dat het Wereld Natuur Fonds en M&N Media Group in Pathé de geschikte locatie heeft gevonden om deze bijzondere filmtour te vertonen. Het zijn prachtige documentaires met spectaculaire natuurbeelden die het beste tot hun recht komen op het grote doek. Echte must-see films voor natuurliefhebbers om samen met vrienden en familie van te genieten tijdens een dagje of avondje uit.

Feestelijke officiële première in Pathé Noord |  Amsterdam 28 maart

Op 28 maart gaat Nature on Tour van start met een feestelijke publiekspremière van Sounds of the South in Pathé Noord in Amsterdam, in aanwezigheid van Ruben Hein. Daarna is de film, samen met de andere 5 hieronder genoemde films, de hele maand april te zien in de Pathé bioscopen. 

Sounds of the South – Ruben Hein in Antarctica

In Sounds of the South, een verhalende documentaire met de focus op muziek en cinematografie, nemen zanger en pianist Ruben Hein en regisseur Hubert Neufeld (Apropos. Verkäufer und Geschichten) de kijker mee naar Antarctica. Voor Ruben, van jongs af aan een fanatieke vogelaar, was deze reis zijn ultieme droom. In Sounds of the South verkent hij zijn liefde voor de natuur en het dierenrijk, waaruit hij veel inspiratie voor zijn muziek haalt. De film, prachtig gefilmd door Hubert Neufeld die meerdere poolexpedities succesvol in beeld heeft gebracht, laat de interactie zien tussen natuur en muziek, waarbij verwondering en emotie het creatieve proces voeden. 

In 2010 leerde Nederland zanger en pianist Ruben Hein kennen via zijn debuutalbum Loose Fit en single Elephants. Zijn optredens op North Sea Jazz Festival, Eurosonic Noorderslag en het Java Jazz Festival werden algemeen geroemd. Als bekroond muzikant heeft Ruben samengewerkt met het Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en tal van collega-artiesten. In 2019 ging Ruben aan de slag als artistiek directeur van het Nationaal Jazz Jeugd Orkest (NJJO).

Nederland Onder Water – Duik in onze onbekende onderwaternatuur

In 2017 ontstond bij Arthur de Bruin, die naast filmmaker ook visonderzoeker bij RAVON (Reptielen, Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is, het eerste idee voor een film over de diversiteit van de onderwaternatuur in Nederland. Na vier jaar filmen presenteert de Bruin nu, i.s.m. producent Ispida Wildlife Productions (Marker Wadden, WOLF) en AVROTROS, Nederland Onder Water, een adembenemende film waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont die we nooit eerder zagen. “Ik hoop dat mensen bij het zien van deze film dezelfde verwondering voelen die ikzelf heb ervaren. Een aantal decennia geleden was vrijwel onmogelijk geweest om onder water te kunnen filmen. In de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag. Gelukkig is er veel ten goede veranderd. Niet alleen de diversiteit aan vissoorten en andere waterdieren nam toe, de populaties zijn ook in aantallen toegenomen, zelfs die van diverse zeldzame vissoorten”, aldus de Bruin.

Voor het eerst zien we de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur in volle glorie. Bekijk hier de trailer van Nederland Onder Water.

De overige titels in de Nature of Tour maand:

Dark Green – een reis naar de Peruaanse jungle
Dark Green volgt avonturier, bioloog en verhalenverteller Paul Rosolie diep de Peruaanse jungle in. Hij reist alleen en te voet, op zoek naar de laatste wildernis op aarde. Het is een reis naar de diepste jungle en tegelijk een zoektocht naar de relatie van de moderne mens met de laatste stukken ongerepte natuur. Wat is er zo uniek aan deze regio in Peru, een provincie zo rijk aan natuurschoon dat zij de naam ‘Moeder van God’ draagt? Welke gevaren liggen op de loer? En hoe zet Rosolie zich in om haar te beschermen?

The Meadow Wild - een paradijs naast de deur
De gevarieerde en veelzijdige bloemenweide – een paradijs, een hotspot van biodiversiteit en dat allemaal vlak voor onze deur! The Meadow Wild is een verkenning van deze kleurrijke habitat. De weide: een zee van kleuren, helder en zo gevarieerd zoals een koraalrif of het tropisch regenwoud. Hoe komt het dat deze habitat alleen bestaat, als hij regelmatig wordt vernietigd? Waarom maken zoveel dieren hun thuis in een weide die twee keer per jaar door machines wordt gemaaid? Kunnen we de weiden niet gewoon met rust laten, ze laten groeien en stoppen met maaien en kappen? The Meadow Wild geeft antwoord op al deze vragen en vertelt over de drastische achteruitgang van biodiverse weidegebieden over de hele wereld. 

Magical Iceland – oerkracht van de aarde
Vulkanische activiteit heeft IJslands ruige wildernis gevormd zoals nergens anders op aarde, zowel boven als onder water. Hoe overleven dieren op dit ruwe terrein? Wat is ervoor nodig om tussen gletsjers, woestijnen en vulkanen te leven? En hoe ga je om met water dat bijna kookt en tegelijkertijd bijna bevriest? Deze film geeft een uniek inzicht in de vele gezichten van IJslands bizarre landschappen, terwijl ze door de seizoenen heen van kleur veranderen. Magical Iceland toont IJsland zoals je het nog nooit hebt gezien.

Wild Horses – een verhaal uit de Puszta
Er is een verborgen gebied in het hart van Europa waar de op één na grootste kudde wilde paarden ter wereld leeft: de steppen van Oost-Hongarije. Op de poesta leven zo’n, driehonderd Przewalskipaarden op een uniek grasland met een ongekende rijkdom aan flora en fauna. Wild Horses volgt het verhaal van het pasgeboren veulen Dot, die veel te leren heeft over de relaties binnen deze speciale dierengemeenschap.

Q&A met de makers
De makers van de films Sounds of the South (Ruben Hein), Nederland Onder Water (Arthur de Bruin) en Dark Green zullen in de maand april een aantal maal aanwezig zijn bij een vertoning van hun film voor een introductie en/of Q&A.

OVER PATHÉ

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.