10
mei
2022
|
11:00
Europe/Amsterdam

Pathé viert Internationale Dag van de Culturele Diversiteit met Coco, Get Out en The Lunchbox

Presentator Milouska Meulens leidt horror-satire Get Out in

Amsterdam, 10 mei – Pathé organiseert dit jaar een Themaweekend rond de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit. Binnen dit thema zijn van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 mei de bijzondere films The Lunchbox, Get Out en Coco te zien bij Pathé. Deze verhalen geven een mooi kijkje in andere culturen of snijden op originele wijze culturele spanningen aan. De door pers en publiek gelauwerde horror-satire Get Out van Jordan Peele wordt ingeleid door presentator Milouska Meulens. Filmliefhebbers kunnen tevens terecht op Pathé Thuis voor een aanvullende collectie binnen het Culturele Diversiteit thema. 

De Internationale Dag van de Culturele Diversiteit wordt jaarlijks door UNESCO op 21 mei gevierd. Overal ter wereld staan organisaties, bedrijven en mensen stil bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit en hoe verschillende culturen samen kunnen leven. Film heeft de kracht om op een indringende manier het leven en de gevoelens van andere mensen, culturen en samenlevingen inleefbaar te maken. In aanloop naar de  Internationale Dag van de Culturele Diversiteit vertoont Pathé diverse films om de rijkheid van cultuur te vieren en met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Pathé vindt het belangrijk om altijd een brede diversiteit aan films te delen voor een groot publiek en vertoont daarom gedurende het gehele jaar een filmprogrammering met verhalen over en gemaakt door mensen van verschillende achtergronden. Het themaweekend rond de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit is onderdeel van drie speciale themaweken en weekenden waarin de bioscoopketen onderwerpen zoals diversiteit & inclusiviteit, gender en LHBTIQ+ extra uitlicht.

Milouska Meulens

Milouska Meulens is geboren Curaçaose, maar droomt in het Nederlands. Ze werkt als presentator, moderator en schrijver. Naast Vroege Vogels, werkte ze eerder bij Zembla, Kinderen voor Kinderen, Wie is de Mol? én natuurlijk 15 jaar als gezicht van het NOS Jeugdjournaal.

Milouska Meulens: “Get Out greep me naar de keel met de ijzige handen van een kwaadaardig systeem: racisme. Het angstaanjagende is dat de fantasie zo geloofwaardig is verbeeld, dat je, - als je zwart bent - je afvraagt: wat als dit echt zou kunnen of zelfs al gebeurt? De boodschap van Get Out is sinds de moord op George Floyd alleen maar urgenter geworden."

Programma Themaweekend Internationale Dag van de Culturele Diversiteit

  • Donderdag 19 mei: The Lunchbox (geef een gevoelig en smakelijk inzicht in de Indiase cultuur) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof.
  • Vrijdag 20 mei: Get Out (stelt racisme op vernieuwende wijze aan de kaak en heeft een  enorme impact gehad op zowel de filmindustrie als daarbuiten) in 20 Pathé bioscopen verspreid door het hele land.
  • Zaterdag 21 mei: Coco (een muzikale, kleurrijke inkijk in de Mexicaanse cultuur, familiewaarden en het avontuur van leven) in 19 Pathé bioscopen verspreid door het hele land. 

The Lunchbox - Donderdag 19 mei

The Lunchbox is een toegankelijk, liefdevol verhaal en een prachtige illustratie dat liefde door de maag gaat. Een verkeerde levering van Mumbai's beroemde Lunchbox-bezorgsysteem verbindt een jonge huisvrouw met een oude man in de herfst van zijn leven. Ze bouwen samen een fantasiewereld op door elkaar notities te geven in de Lunchbox. Geleidelijk aan dreigt deze fantasie hun werkelijkheid te overweldigen. Klik hier voor tickets

Get Out - Vrijdag 20 mei

Get Out is een intrigerende horror-satire die voor een kleine aardverschuiving zorgde, en een Oscar won voor Beste Scenario. Met zijn inventieve en intelligent geschreven debuutfilm, bracht Jordan Peele een maatschappelijk debat op gang over racisme. Chris (Daniel Kaluuya, Sicario), een Afro-Amerikaanse jongen, reist met zijn witte vriendin Rose (Allison Williams, Girls) naar het zuidelijk gelegen landgoed van haar familie om kennis te maken met haar ouders Missy (Catherine Keener, Captain Phillips) en Dean (Bradley Whitford, The Cabin in the Woods). Aanvankelijk denkt Chris dat het overdreven vriendelijke gedrag van de familie de manier is waarop zij omgaan met het feit dat hun dochter een zwarte vriend heeft. Hij doet een serie vreemde ontdekkingen en komt achter de duistere reden dat hij is uitgenodigd. Klik hier voor tickets.

Coco - Zaterdag 21 mei 

In deze kleurrijke Pixar film droomt Miguel ervan om een succesvol muzikant te worden. Ondanks dat muziek al generaties lang uit zijn familie wordt verbannen, is het Miguels grootste droom om net zo groot te worden als zijn idool, Ernesto de la Cruz. Wanhopig om zijn talent te bewijzen, belandt Miguel op mysterieuze wijze in het prachtige en kleurrijke Dodenrijk. Onderweg ontmoet hij de charmante oplichter Hector en samen gaan ze op een buitengewone reis om het echte verhaal achter Miguel’s familiegeschiedenis te ontdekken. Een avontuurlijke kinderfilm die vertelt over de Mexicaanse cultuur, het omgaan met de dood en het vieren van het leven. Klik hier voor tickets.

Films over Culturele Diversiteit op Pathé Thuis

Op Pathé Thuis kunnen filmliefhebbers van donderdag 19 mei tot en met zaterdag 21 mei ook terecht voor een uitgebreide collectie naar aanleiding van de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit. Deze collectie bevat meer dan 24 speciaal geselecteerde films, waaronder Minari, Babel en The Sessions. De collectie is beschikbaar via https://www.pathe-thuis.nl/films/collectie/04400/dag-van-de-culturele-diversiteit

OVER PATHÉ

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.