10
juni
2021
|
10:00
Europe/Amsterdam

Pathé vertoont De Slag om de Schelde met de ‘Subcatch-app’ voor doven en slechthorenden

Pathé gaat de huidige samenwerking met de app Subcatch - voor mensen met een auditieve beperking - nog meer omarmen. De Slag om de Schelde is vanaf vandaag te beleven met de Subcatch-app bij Pathé. Met de slimme app kunnen dove en slechthorende mensen via speciale ondertiteling op hun telefoon de bioscoopfilms nog beter ervaren. Steeds meer Nederlandse bioscoopfilms zijn beschikbaar via de Subcatch-app. Hiermee is Pathé toegankelijker voor de ongeveer 1,3 miljoen mensen met een auditieve beperking die ook willen genieten van een uitje naar de bioscoop. 

Techniek

De Subcatch-app geeft extra ondertiteling bij dialogen en geluiden die relevant zijn voor het verhaal. Zo benoemt de app de personages die aan het woord zijn en worden de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschreven. Het bijzondere van de technologie achter deze app is dat de gebruiker de ondertitelingsfunctie bij elke vertoning én in alle bioscopen of filmtheaters kan gebruiken via een smartphone of tablet. Daarnaast is Subcatch in staat te synchroniseren door te luisteren naar het geluid van de film waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt. De app is gratis beschikbaar voor de gebruiker. Andere bioscoopbezoekers merken niet dat de app in hun buurt wordt gebruikt.

Doron Kurz, Commercieel Directeur: Pathé heeft als doel om bioscoopbezoek mogelijk te maken voor iedereen. Nu onze bioscopen weer geopend zijn en Nederlanders eindelijk weer kunnen genieten van dit laagdrempelige uitje, vinden we het extra belangrijk dat we toegankelijk zijn voor alle filmfans, ongeacht leeftijd, achtergrond, inkomen of medische status. Subcatch was al eerder beschikbaar bij Pathé, maar met de lancering van een Pathé webpagina en promotiefilmpjes, omarmen we deze belangrijke app nu volledig. Zo kunnen mensen met een auditieve beperking dankzij de app nog meer genieten van de beste films in één van onze bioscopen.”

Ellen Schut, Projectleider Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid: “Tot op heden is film, televisie, theater en beeldende kunst meestal niet, of niet volledig, toegankelijk voor mensen met een visuele of auditieve beperking, waardoor zij noodgedwongen dingen moeten missen. Met behulp van de juiste kennis en de toepassing van nieuwe technologie zetten wij ons in effectieve oplossingen te realiseren voor dit probleem. Voor ons staat inclusie altijd voorop: iedereen moet de mogelijkheid krijgen om, zo zelfstandig mogelijk, te genieten van al het moois dat er gemaakt wordt op cultureel gebied. Wij zijn zeer verheugd met de samenwerking met Pathé, die onze waarden deelt en er alles aan doet om toegankelijkheid voor al haar gasten te realiseren. Mede dankzij hun betrokkenheid kan Subcatch groeien in bekendheid en gebruik onder de doelgroep.”

Alain de Levita, producent van De Slag om de Schelde: “Deze film verdient een groot publiek dus ik ben er trots op dat mensen met een auditieve beperking via de Subcatch-app bij de opening van de bioscopen als eerste kunnen gaan genieten van de Slag om de Schelde. Een film die ook een oudere doelgroep zal aanspreken, een generatie die nu eenmaal vaker last heeft van auditieve beperkingen.” 

De Slag om de Schelde is vanaf vandaag beschikbaar in Subcatch. In 2021 worden onder andere de Nederlandse films Ainbo: Heldin van de Amazone, De Luizenmoeder, De Nog Grotere Slijmfilm, Meskina en Soof 3 nog verwacht, deze zullen ook met Subcatch-ondertiteling te zien bij Pathé. 

Pathé en Subcatch hebben samen drie informatieve video’s (video 1, 2, 3) gemaakt waarin de Subcatch-app wordt toegelicht en bezoekers met een auditieve beperking bij Pathé genieten van een film. 

Over Subcatch

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT) lanceerde in november 2019 de gratis Subcatch-app tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in Pathé De Munt. SAVT stelt zichzelf ten doel kunst, cultuur en media toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Naast Subcatch beheert zij ook de gratis Earcatch-app voor blinden en slechtzienden met audiodescriptie. Earcatch is beschikbaar voor o.a. alle Nederlandse films die een bijdrage hebben gekregen van het FIlmfonds. 

Hoe werkt het?

Bezoekers downloaden van tevoren de ondertiteling van de film naar keuze op hun smartphone of tablet. Subcatch biedt met toepassing van nieuwe technologie een effectieve oplossing voor het aanbieden van ondertiteling in de bioscoop via smartphone of tablet. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt. 

Verplichting Nederlands Filmfonds

Er is vanuit het Nederlands Filmfonds een verplichting voor producties, die van hen een financiële bijdrage ontvangen, om speciale ondertiteling voor slechthorenden en doven te maken. Dit betekent dat er voor vrijwel elke Nederlandse film die in de bioscoop draait speciale ondertiteling beschikbaar is. Met Subcatch wordt de ondertiteling beschikbaar gemaakt vanaf het moment dat de film in de bioscoop in première gaat.

Meer informatie: www.pathe.nl/earcatch-subcatch.

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.