07
juli
2020
|
09:45
Europe/Amsterdam

Pathé Tuschinski volledig vernieuwd: grandeur terug in het gehele theater en nieuwe bar

Nieuwe cocktailbar Bar Abraham schenkt signature cocktails geïnspireerd door films

Ga terug in de tijd en voel je een filmster uit de jaren ‘20. Dat deed je al in de beroemde grote zaal 1 van Pathé Tuschinski, nu doe je dat in het gehele theater. Het iconische Theater Tuschinski, het boegbeeld van de Nederlandse film, heeft een complete make-over gekregen en is nog authentieker geworden. In november werd al een deel van het theater teruggebracht naar de originele stijl. In aanloop naar het 100-jarig bestaan van het Theater Tuschinski in 2021 zijn nu ook de overige zalen helemaal vernieuwd; in de stijl van toen, maar met de techniek en het comfort van nu. Naast de prachtige zalen met comfortabele luxe stoelen en tweezitsbankjes, is ook een geheel nieuwe cocktail- en borrelbar geopend: Bar Abraham - de eigentijdse bondgenoot van het excentrieke Theater Tuschinski. Hier drinken bezoekers signature cocktails, geïnspireerd door films, voor of na de film. 

Bar Abraham

Als eerbetoon aan Abraham Tuschinski, de grondlegger van het mooiste filmtheater van Nederland, heeft Pathé deze nieuwe bar speciaal naar hem vernoemd. In deze cocktail- en borrelbar drinken filmliefhebbers signature cocktails. De cocktails zijn geïnspireerd door films en worden voornamelijk bereid met Nederlandse ingrediënten. Daarnaast serveert Bar Abraham mooie wijnen, Italiaanse koffies en is er een gevarieerde foodkaart met kleine gerechtjes om te delen en wisselende patisserie.

Doron Kurz, Commercieel Directeur Pathé: “Een bezoek aan een film in Pathé Tuschinski was al bijzonder, maar door deze verbouwing is de beleving nog luxer en authentieker geworden. Dankzij de cocktailbar kunnen bezoekers vanaf nu een complete dag of avond uit beleven samen met vrienden of familie in het mooiste theater van Nederland. Met een hapje en een drankje in stijl en helemaal ondergedompeld in de grandeur van dit historische theater”. 

Over Abraham Tuschinski

In 1921 opende Abraham Tuschinski na een bouw van twee jaar het Theater Tuschinski. De oorspronkelijk kledingmaker uit Polen was in 1904 op weg naar de Verenigde Staten, maar bleef uiteindelijk in Rotterdam, waar hij diverse bioscopen opende. In 1916 wilde hij samen met zijn zwagers Herman Gerschtanowitz en Hermann Ehrlich iets bijzonders in Amsterdam beginnen. Hij zei hier destijds het volgende over: “Amsterdam heeft vele theaters, maar als ik er één bouw, dan moet het alle andere ver overtreffen. Grootsch als een tempel en fraai als een paleis, een theater dat zijn weerga in Europa nog niet heeft, en zelfs het verwende Amsterdamsche publiek paf doet staan van bewondering.”

Architectuur Theater Tuschinski

Deze drang naar originaliteit en bewondering stond altijd voorop in Theater Tuschinski: een imitatie van andere theaters was voor Abraham Tuschinski uit den boze. Dit is terug te zien in de vele veranderingen die het interieur van Tuschinski heeft doorgemaakt en de vele bijzondere elementen die het theater kenmerken. Onder het bewind van Tuschinski was het theater nooit af.

Het pand is ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en werd voltooid onder leiding van ingenieur D.C. Klaphaak. Maar ook na de opening werd in het gebouw verder gewerkt. De vernieuwingsdrang van Tuschinski kwam in de aanloop tot het tienjarig jubileum van het theater in 1931 tot een climax. Vele in het oog springende elementen in het huidige interieur dateren uit die tijd. Voor de inrichting en de aankleding van het interieur werd een groot aantal (sier)kunstenaars aangetrokken, onder wie Willem Kromhout, Pieter den Besten en Jaap Gidding. Geïnspireerd door de schilderingen van Pieter den Besten zijn in 2019 zaal 2 en 3 teruggebracht naar hun iconische oorspronkelijke stijl. In 2020 zijn ook zalen 4,5 en 6 van Tuschinski vernieuwd met luxe stoelen en bankjes. 

Tuschinski heeft zes zalen en is iedere dag geopend. Bar Abraham is vanaf dinsdag 7 juli officieel geopend en is ook toegankelijk voor niet-filmbezoekers. Voor meer informatie over de geschiedenis van Tuschinski klik hier en voor tickets: https://www.pathe.nl/bioscoop/tuschinski. 

1,5 meter maatregelen in de bioscoop

Pathé is per 1 juni weer geleidelijk open voor haar publiek volgens het nieuwe protocol, waarin duidelijke richtlijnen staan hoe bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook worden er diverse hygiënemaatregelen genomen. Bezoekers kunnen alleen vooraf online tickets kopen en zelf online hun plaats bepalen waarbij er automatisch minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.