15
juni
2021
|
11:00
Europe/Amsterdam

Pathé faciliteert donatie van statiegeld petflesjes aan drie goede doelen

Statiegeld

Vanaf 1 juli 2021 wordt in Nederland ook statiegeld geheven op petflessen kleiner dan 1 liter. Met dit overheidsbesluit wordt een nieuwe stap genomen in het tegengaan van zwerfafval in het milieu. Pathé is vanaf 1 juli met maar liefst 240 donatiebakken in 30 bioscopen een vrijwillig inzamelpunt voor de kleine petflesjes. De bioscoopketen heeft ervoor gekozen om het opgehaalde statiegeld te doneren aan drie goede doelen: het Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job en Plastic Whale Foundation.

De bijdrage die voortkomt uit de ingezamelde flesjes wordt evenredig verdeeld onder de drie goede doelen, en direct aan hen overgemaakt door Statiegeld Nederland. De doelen kunnen de donaties dus gelijk inzetten voor hun activiteiten. Het Bio Vakantieoord maakt een ontspannen vakantie mogelijk voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind, Stichting Jarige Job maakt verjaardagen voor kinderen mogelijk die het thuis financieel iets minder breed hebben en Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrije wateren.

Pathé heeft voor deze aanpak gekozen omdat het goed past bij de MVO- en duurzaamheidsdoelstelling die wordt nagestreefd, namelijk de meest verantwoorde bioscoopketen van Nederland zijn.

“Wij zijn trots dat we vanaf 1 juli een vrijwillig inzamelpunt zijn voor de kleine petflessen.” zegt Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé. Wij deden al eerder pilots met het inzamelen van flesjes, en zijn blij dat we nu structureel alle flesjes gemakkelijk kunnen laten recyclen via Statiegeld Nederland. MVO en duurzaamheid staan hoog op onze agenda. Wij vinden het belangrijk om de leefomgeving rondom onze bioscopen schoon te houden, en de impact van onze bedrijfsvoering op het milieu zo klein mogelijk te houden. Ook willen wij bioscoopbezoek toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen, achtergrond of gezondheid. Door de donatie van de petflessen aan goede doelen te faciliteren, dragen we samen met onze bezoekers en Statiegeld Nederland niet alleen een steentje bij aan een beter milieu, maar maken we ook ontspanning toegankelijker voor mensen die daar minder makkelijk toegang toe hebben.”

Frans Wientjes, directeur van het Bio Vakantieoord, laat weten: “Wij zijn trots op Pathé en heel dankbaar, dat zij ons als één van hun goede doelen heeft gekozen. Met de donatie van pet flesjes kunnen we een groot verschil maken voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind.” 

“Geweldig dat de bioscoopbezoeker met een klein gebaar een grote impact kan maken!” zegt Huib Lloyd, directeur en oprichter van Stichting Jarige Job. “Met de opbrengst van de statiegeld donaties via Pathé kan Stichting Jarige Job nog meer verjaardagen mogelijk maken. Een bioscoopbezoek is dus dubbel feest!”

“Het heffen van statiegeld op petflessen is een hele goede zaak en draagt bij aan een missie van ons allen: een plasticvrije wereld. Dat Pathé ervoor kiest om vrijwillig inzamelpunt te worden past heel mooi bij ons motto 'Stop Talking, let's start doing'. We zijn dus enorm trots op deze samenwerking en hopen hierdoor met nóg meer kinderen te kunnen gaan plasticvissen.” aldus Stichting Plastic Whale Foundation.

Raymond Gianotten, directeur van uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland vult aan: “We zijn blij dat veel vrijwillige innamepunten, zoals Pathé, ervoor kiezen om actief plastic flesjes te gaan inzamelen. Dit draagt in een belangrijke mate bij aan het behalen van de retourdoelstelling van 90%. Het is fijn dat goede doelen hier profijt van hebben en we hopen dat dit meteen bijdraagt aan het verminderen van zwerfafval.

Pathé verkoopt jaarlijks miljoenen flesjes frisdrank. Het statiegeld bedraagt 0,15 cent per flesje. Pathé plaatst in haar 30 bioscopen in totaal 240 donatiebakken. Bezoekers zijn vrij om de flesjes in te leveren bij Pathé en om zo te doneren aan een van de drie goede doelen, of deze mee naar huis te nemen en te kiezen voor een andere inzamelplek.

Boilerplate

OVER PATHE

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk in Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 247 zalen en 1.500 medewerkers, inclusief de op 13 november 2019 overgenomen Euroscoop locaties. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera en sport, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en organisatie van business events, maakt Pathé van elke dag een bijzondere dag.

HET BIO VAKANTIEOORD

Midden in de Arnhemse bossen vind je het Bio Vakantieoord. Het Bio Vakantieoord is een kleinschalig vakantiepark voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind. Jaarlijks vieren ruim 1750 gezinnen hun vakantie bij het Bio Vakantieoord. Er zijn 17 aangepaste vakantiebungalows die standaard zijn voorzien van hulpmiddelen. Het park beschikt verder over een unieke combinatie van voorzieningen, die ook allemaal aangepast zijn, zoals een zwembad, een manege, een bioscoop en nog veel meer. Het Bio Vakantieoord is geheel afhankelijk van donateurs, fondsen, stichtingen en bedrijven. In 1927 is de stichting opgericht door de Nederlandse Bioscoopbond en dankt daaraan zijn naam. Voor meer informatie: www.stichtingbio.nl.

STICHTING JARIGE JOB

In Nederland zijn er ieder jaar weer kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat daar thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. €35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school! Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job. Het aantal aanvragen voor een verjaardagsbox stijgt jaarlijks, het afgelopen jaar zelfs met 19 procent! Dankzij donaties kan Stichting Jarige Job blijven zorgen dat alle jarige kinderen ieder jaar weer een verjaardagsbox ontvangen.Voor meer informatie: www.stichtingjarigejob.nl 

PLASTIC WHALE FOUNDATION

Plastic Whale is de eerste plastic fishing company ter wereld. Plastic Whale strijdt voor plasticvrije wateren, wereldwijd. Dit doen we door enerzijds maatschappelijk bewustzijn te creëren maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen. DOEN staat dus echt centraal bij ons. Onze stichting richt zich op de jeugd. Plastic Whale biedt een gratis scholenprogramma aan in combinatie met plasticvissen, waarbij de kinderen via het lesprogramma aan het denken worden gezet over het probleem van de plastic soep en worden uitgedaagd om op een creatieve manier iets aan het probleem te gaan doen.

Door de stichting te steunen maak je het mogelijk voor nog meer basisscholen in Nederland, om het lesprogramma te doen en te gaan plasticvissen. Een ervaring die ze rechtstreeks met deze grote uitdaging in contact brengt en die ze bij blijft. Voor meer informatie: www.plasticwhale.com