23
september
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

Nieuw boek: Theater Tuschinski 100 jaar

Weinig bioscopen ter wereld zijn bekender en meer besproken dan Theater Tuschinski in Amsterdam. Het iconische gebouw opende op 28 oktober 1921 de deuren en vormt sindsdien een geliefde culturele trekpleister in het hart van de Nederlandse hoofdstad. Om het ivoren jubileum van het mooiste filmpaleis ter wereld te vieren, heeft (film)journalist Robbert Blokland in samenwerking met Pathé Tuschinski en uitgeverij Kyosei het prachtige boek Theater Tuschinski 100 jaar gemaakt. Het boek wordt 14 oktober 2021 op feestelijke wijze gelanceerd in Pathé Tuschinski, maar is vanaf nu al verkrijgbaar in de voorverkoop bij Kyosei.

In Theater Tuschinski 100 jaar wordt niet alleen uitgebreid stilgestaan bij de indrukwekkende geschiedenis van het majestueuze gebouw waarmee de Joods-Pools-Nederlandse bioscooponderneme
r Abraham Tuschinski zijn grote droom realiseerde, maar delen ook tientallen bekende acteurs, regisseurs en direct betrokkenen hun persoonlijke ervaringen met de bioscoop of leggen uit wat het gebouw voor hen betekent. Van Jeroen Krabbé tot Femke Halsema, van Joop van den Ende tot Roxanne Hehakaija, van Barry Atsma tot Fernando Halman: allemaal koesteren ze dierbare herinneringen aan filmvertoningen of andere bijeenkomsten in het gebouw.

Femke Halsema: ''Honderd jaar geleden kreeg de stad een van de mooiste cadeaus ooit, van de Joodse Rotterdammer met de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten. Het theater was vanaf dag één een monument, vaak aangeduid als droomfabriek, en een wereld op zichzelf. Qua architectonische stijl niet in een hokje te vangen.''
 
Barry Atsma: ''Je staat als maker meteen 10-0 voor in Tuschinski, de sfeer is direct warm en gemoedelijk. De foyer leent zich ook goed voor dit soort gelegenheden, er zijn overal hoekjes en gaatjes waar je je met groepjes mensen kunt afzonderen. Ik houd ervan om even de trap op te lopen naar het bordes boven de foyer. Je hebt dan een prachtig uitzicht over alle koppies van de aanwezigen. Ik probeer dan voor mijzelf in te calculeren of het een leuke of een zure avond gaat worden.''

Naast de persoonlijke verhalen van bovengenoemden, geven ook Pathé-medewerkers die al jaren in het gebouw rondlopen een uniek kijkje achter de schermen. Waarom zit de projector van zaal 1 eigenlijk zo hoog in het gebouw? Hoe werden de oorspronkelijke muurschilderingen uit 1921 gereconstrueerd? En welke gerenommeerde regisseur werd op het podium met M&M's bekogeld?

Theater Tuschinski 100 jaar is een absolute must-have voor de échte filmliefhebber en wordt op 14 oktober 2021 - in het bijzijn van de makers en een ieder die een bijdrage aan het boek geleverd heeft - op feestelijke wijze gelanceerd in de grote zaal van Pathé Tuschinski. 

Specificaties Theater Tuschinski 100 jaar

  • Theater Tuschinski 100 jaar verschijnt op 14 oktober 2021, maar is nu al te bestellen via Kyosei.
  • € 37,50
  • Nederlands
  • 240 pagina’s
  • Hardcover
  • 240 x 336 mm
  • ISBN 978-90-831544-8-0
Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk in Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 247 zalen en 1.500 medewerkers, inclusief de op 13 november 2019 overgenomen Euroscoop locaties. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera en sport, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en organisatie van business events, maakt Pathé van elke dag een bijzondere dag.

Over Pathé Tuschinski

Pathé Tuschinski is een bioscoop met zes zalen in de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Het is een van de dertig bioscopen in Nederland van Pathé en de mooiste ter wereld volgens Time Out.

 

Over Robbert Blokland

Robbert Blokland (1975) is al ruim twintig jaar werkzaam als freelance (film)journalist. Tot zijn vaste opdrachtgevers behoren ANP, NRCWinqen NU.nl. Hij schreef samen met Jessica van Geel Als je maar gelukkig bent en werkte mee aan het boek Alles is film.

 

Over Kyosei

Ontstaan vanuit een passie voor mooie verhalen en fotografie, zet Kyosei zich met trots in om bijzondere mensen, bijzondere taferelen en bijzondere gebeurtenissen zichtbaar te maken. Door verhalen te delen, door mooi werk nóg beter tot zijn recht te laten komen. De focus van Kyosei ligt op het maken en uitgeven van boeken en magazines met een menselijke insteek: persoonlijke verhalen, indringende portretten of ontroerende reportages. Verhalen die kort gezegd in woord en beeld raken.