07
oktober
2021
|
18:03
Europe/Amsterdam

KLM onthult huisje 102: Theater Tuschinski in Amsterdam

Zoals elk jaar maakt KLM op haar verjaardag, 7 oktober, het nieuwe huisje bekend. Dit jaar is er een Delftsblauwe miniatuurversie van Theater Tuschinski in Amsterdam gemaakt. Dit huisje wordt in de World Business Class van KLM aan passagiers uitgedeeld.

De bekendmaking van het nieuwe huisje komt drie weken voordat Tuschinski het honderdjarig bestaan viert. De schitterende bioscoop werd namelijk op 28 oktober 1921 geopend door de Poolse immigrant Abraham Icek Tuschinski. Samen met Hermann Ehrlich en Hermann Gerschtanowitz had hij al een bioscoopimperium opgebouwd in Rotterdam toen Tuschinski zijn oog liet vallen op een stuk grond bij de Munt in Amsterdam.

‘Fraai van lijn, mooi van steen’

Hier verrees een filmtheater dat ontworpen werd met een mengeling van bouwstijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en art deco. De krant Het Vaderland schreef hierover bij de opening: “Den monumentalen Tuschinski-gevel, fraai van lijn, mooi van steen, dadelijk verradend dat hier een lichtspel zijn triomfen viert”. De mix van stijlen komt ook terug in de kleurige muurschilderingen en de sfeervolle verlichting van de sierlijke lampen.

Zowel in Rotterdam als in Amsterdam organiseerde Tuschinski galapremières met grote internationale sterren en hij introduceerde de rode loper in Nederland. De huidige eigenaar, Pathé, heeft Theater Tuschinski ingrijpend gerestaureerd en de sfeer van toen teruggebracht. Met succes: begin dit jaar werd het uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld door de Britse editie van Time Out Magazine.

KLM President-directeur en CEO Pieter Elbers: Nu de wereld stukje bij beetje weer opengaat, kijken wij ernaar uit om onze klanten weer naar culturele bezienswaardigheden zoals het Tuschinski Theater te kunnen brengen. Net als KLM kent Theater Tuschinski een lange historie. Tuschinski’s gedachtengoed, het creëren van een warm thuisgevoel en klanten een memorabele ervaring bezorgen, is waar KLM ook voor staat. Theater Tuschinski is dan ook een prachtige aanwinst in de KLM-huisjescollectie.”

Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé Theatres B.V.: “Wij zijn enorm vereerd dat KLM het prachtige Theater Tuschinski heeft uitgekozen voor het 102e KLM huisje. KLM en Theater Tuschinski zijn iconisch voor Nederland. Beide merken zijn rond de jaren ’20 van de vorige eeuw opgericht, hebben kwaliteit en een bijzondere beleving hoog in het vaandel staan en creëren waardevolle herinneringen. We zijn enorm trots dat een Delftsblauwe miniatuurversie van het mooiste theater van de wereld wordt uitgereikt aan World Businessclass passagiers op de intercontinentale vluchten van KLM.”

Over de KLM-huisjes

Sinds de jaren vijftig reikt KLM Delftsblauwe huisjes gevuld met Bols Jenever uit aan World Business Class-passagiers tijdens intercontinentale vluchten. De huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland en gewilde verzamelobjecten. Sinds 1994 loopt het aantal huisjes synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op of rondom KLM’s verjaardag op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd.

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.