14
oktober
2021
|
18:55
Europe/Amsterdam

Jeroen Krabbé neemt eerste exemplaar Theater Tuschinski 100 jaar in ontvangst

Zojuist heeft René Mioch het allereerste exemplaar van het prachtige boek Theater Tuschinski 100 jaar overhandigd aan Jeroen Krabbé in het mooiste filmpaleis ter wereld. Met het boek – dat Robbert Blokland in samenwerking met Pathé en Kyosei maakte – wordt het ivoren jubileum van Theater Tuschinski gevierd en wordt niet alleen uitgebreid stilgestaan bij de indrukwekkende geschiedenis van het majestueuze gebouw waarmee de Joods-Pools-Nederlandse bioscoopondernemer Abraham Tuschinski zijn grote droom realiseerde, maar delen ook tientallen bekende acteurs, regisseurs en direct betrokkenen hun persoonlijke ervaringen met de bioscoop of leggen uit wat het gebouw voor hen betekent. Theater Tuschinski 100 jaar is vanaf nu voor 37,50 euro verkrijgbaar bij Kyosei: www.kyosei.nl en bij de betere boekhandel.

In het bijzijn van verschillende makers, geïnterviewden en andere genodigden, nam René Mioch de aanwezigen vanavond mee in de wereld van Tuschinski. In de grote zaal van de bioscoop ging hij in gesprek met verschillende makers en geïnterviewden en presenteerde hij voor het eerst het 240 pagina's tellende koffietafelboek waar de afgelopen maanden met veel passie en liefde door een enorm team aan gewerkt is. Robbert Blokland (auteur): ‘’Vijf maanden lang hebben we met een geweldig team de schouders eronder gezet om een boek te maken dat dit bijzondere jubileum van het mooiste filmpaleis ter wereld recht zou doen. En ik durf uit de grond van mijn hart te zeggen dat det gelukt is. Het boek is prachtig geworden.’’

Ook stadsdichter Gershwin Bonevacia was aanwezig en droeg een indrukwekkend gedicht voor dat hij speciaal voor Theater Tuschinski 100 jaar maakte:
 

En dat al 100 jaar 

Hier kan je onverwacht stuiten op iets moois,
een geestelijk avontuur,
die de grenzen van onze verbeelding 
in gang kan zetten.
 
In onze stad is Tuschinski een religie,
bouwen aan een grote tempel,
maar er nooit in slagen hem te voltooien,
als schilders van de wind werken aan
een oneindige expositie. 
 
Een verzameling getuigenissen
ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling,
niet van steen, maar een lichaam.
 
Gedragen door de stad
door een momentum, een uitwisseling
inzet, liefde, context en ritme,
soms een scherm maar altijd een kijkdoos. 
 
Wij belichamen een magische verbinding
tussen kunst, cultuur en geschiedenis.
Niet bestaand uit vaste golven of de stand van de maan,
maar vanuit de noodzaak dat iedereen die hier komt 
bijdraagt aan ons verhaal.


Jacques Hoendervangers (Algemeen Directeur Pathé Theatres B.V.): “We zijn in de aanloop naar het 100-jarige jubileum van ons vlaggenschip Pathé Theater Tuschinski al een paar keer in het zonnetje gezet met de benoeming van mooiste theater van de wereld door Time Out Magazine en de onthulling van het 102e KLM-huisje. En daar komt nu ook dit prachtige boek Theater Tuschinski 100 jaar bij. Het is een buitengewone optekening geworden van de rijke 100 jaar geschiedenis van het gebouw en oprichter Abraham Tuschinski en zijn zwagers. Vol met interviews van iconen uit de Nederlandse filmwereld en oud-medewerkers met een bijzonder verhaal over het theater. De foto’s en de vormgeving maken het een tijdloos en uitzonderlijk fraai koffietafelboek. We zijn Robbert Blokland en uitgeverij Kyosei dankbaar voor de prettige samenwerking in de totstandkoming van dit iconische boek, dat helemaal past bij de viering van het bijzondere eeuwfeest van Theater Tuschinski.”

Specificaties Theater Tuschinski 100 jaar

  • Theater Tuschinski 100 jaar is te bestellen via www.kyosei.nl en verkrijgbaar bij de betere boekhandel
  • € 37,50
  • Nederlands
  • 240 pagina’s
  • Hardcover
  • 240 x 336 mm

ISBN 978-90-831544-8-0

download
Stadsdichter Amsterdam over Theater Tuschinski
Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.