06
maart
2020
|
09:40
Europe/Amsterdam

Historisch hoogtepunt voor bijdrage van vrouwen in topfilms!

Door vrouwen gemaakte films die deze maand te zien zijn op het witte doek bij Pathé

Zondag is het Internationale Vrouwendag, de dag waarop we stilstaan bij het belang van de emancipatie van vrouwen wereldwijd. Hét ideale moment om de vrouwen in het zonnetje te zetten die deze maand te zien zijn op het witte doek. En niet alleen de actrices, maar ook de regisseuses, schrijfsters en alle andere dames die een rol hebben gespeeld in of bij het maken van de bioscoopfilm. Want de vrouwen in de filmindustrie zijn in opmars! Pathé vertoont deze maand een grote selectie van films gemaakt door vrouwen en films over vrouwen zoals Woman, Little Women, Like a Boss en Mulan. 

Het aantal vrouwen in een toppositie bij de grote filmproducties stijgt de afgelopen jaren. Ook onder de regisseurs van topfilms uit Hollywood stijgt het aandeel vrouwen sterk. In de afgelopen 8 jaar is het aantal female directors verviervoudigd, you go girls! Disney nam hierin het voortouw door een jaar geleden aan te kondigen dat maar liefst 40% van hun aankomende titels door vrouwen geregisseerd gaan worden*.

Kijkend naar de top 100 films* van het afgelopen jaar, was één op de vijf van alle regisseurs, schrijvers, (uitvoerend) producenten, redacteurs en cinematografen die meewerkten aan deze films vrouw. Ondanks dat de dames ten opzichte van de heren nog ondervertegenwoordigd zijn, kunnen we spreken van een historisch hoogtepunt.

Films vol vrouwelijk talent bij Pathé

Vele films die deze maand bij Pathé te zien zijn barsten van het vrouwelijke talent. Zo is er een scala van filmproducties van vrouwelijke regisseurs zoals Oscarwinnares Greta Gerwig en Autumn de Wilde, maar ook voor indrukwekkende films en documentaires over sterke vrouwen zijn bezoekers van Pathé aan het juiste adres.

Nu bij Pathé

Nu in de bioscoop - Little Women

Little Women is geregisseerd door de vrouwelijke regisseur Greta Gerwig (Lady Bird) en gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott. Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen spelen de zussen Jo, Meg, Amy en Beth March. Timothée Chalamet speelt buurjongen Laurie, Laura Dern is Marmee en Meryl Streep is te zien als Aunt March. De film werd genomineerd voor 5 oscars, waaronder Beste Actrice.

Meer informatie

Nu in de bioscoop - 1917

Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay; bekend van Captain Fantastic) en Blake (Dean-Charles Chapman; van Game of Thrones) een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer. 1917 is geregisseerd door Sam Mendes die samen met vrouwelijke script schrijfster Krysty Wilson-Cairns (Penny Dreadful) het scenario heeft geschreven. De film wordt geproduceerd door duo Mendes en Pippa Harris (Revolutionary Road, Away We Go)

Meer informatie

Nu in de bioscoop - Emma

Emma is een jonge vrouw die er dol op is om mannen en vrouwen te koppelen. Zij heeft hier echter weinig succes mee. Gebaseerd op het beroemde boek van Jane Austen. Het beroemde boek van Jane Austen uit 1815 is opnieuw verfilmd, met Anya Taylor-Joy (Split, Glass, The Witch) in de titelrol. Regie is in handen van Autumn de Wilde, een ervaren popfotograaf en videoclip-regisseur die hiermee haar debuut als speelfilmregisseur maakt.

Meer informatie

Nu in de bioscoop - Like a Boss

In de hilarische nieuwe komedie Like a Boss lijkt het de beste vriendinnen Mia en Mel (Tiffany Haddish en Rose Byrne) voor de wind te gaan met hun eigen cosmeticabedrijf. Helaas zitten ze flink in de schulden en een aanbod van de keiharde cosmeticagigant Claire Luna (Salma Hayek) om de zaak over te kopen is dan ook te aanlokkelijk om af te slaan. De levenslange vriendschap tussen Mel en Mia komt hierna flink onder druk te staan. Een film over lady bosses!

Meer informatie

Verwachte films

8 maart - Woman

Een intiem en divers portret van tweeduizend vrouwen uit meer dan vijftig landen. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Deze bijzondere documentaire is geschreven en geregisseerd door Anastasia Mikova.

Meer informatie

26 maart - Mulan

Geprezen filmmaker Niki Caro brengt het epische verhaal van de legendarische krijger van China tot leven in Disney's Mulan, waarin een heldhaftige jonge vrouw uit liefde voor haar familie en haar land, alles riskeert om een ​​van de grootste krijgers te worden die China ooit heeft gekend. Wanneer de keizer van China besluit dat één man per gezin moet dienen in het keizerlijke leger, om het land te kunnen verdedigen tegen indringers uit het Noorden, neemt Hua Mulan, de oudste dochter van een respectabele krijger, de in het geheim de plaats van haar zieke vader in.

Meer informatie

2 april - Proxima

De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljante en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde - ruimtemissie, samen met de chauvinistische Amerikaan Mike en de vredelievende Rus Anton. Ze bereidt zichzelf en Stella voor op haar langdurige afwezigheid en fysiek in topconditie begint ze aan de zware training in Rusland. Het is het begin van een emotionele rollercoaster. Deze film werd geregisseerd door een vrouw: Alice Winocour.

Meer informatie

*Bron: Employment of Woman on the Top 100 Films of 2019

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.