24
februari
2022
|
10:31
Europe/Amsterdam

Filmweek Internationale Vrouwendag bij Pathé: o.a. Thelma & Louise en The Color Purple opnieuw te zien op grote doek

Gastsprekers zijn filmexperts Noa Johannes, Sacha Gertsik, Josefine Ezinga van Asdonk en Anne de Clercq

Pathé viert Internationale Vrouwendag met een speciale Themaweek. Vanaf maandag 7 maart tot en met zondag 13 maart zijn iconische en inspirerende films zoals The Color Purple, Lady Bird, Wild, Promising Young Woman en Thelma & Louise te zien bij Pathé. Deze verhalen behandelen relevante onderwerpen zoals genderrollen, seksualiteit, seksisme, discriminatie en vrijheid. Een aantal films wordt ingeleid of besproken door vrouwen die in de filmwereld werken, waaronder journalist en presentator Noa Johannes, scenarist Sacha Gertsik (van o.a. ANNE+), regisseur en VN-ambassadeur Josefine Ezinga van Asdonk en regisseur Anne de Clercq (van o.a. Soof 3). De voorverkoop is vandaag gestart. 

Pathé vindt het belangrijk om altijd een grote diversiteit aan films te delen met een breed publiek en vertoont daarom gedurende het gehele jaar een diverse filmprogrammering met verhalen over en gemaakt door mensen van verschillende achtergronden. Tijdens speciale filmweken licht de marktleider onderwerpen zoals diversiteit & inclusiviteit, gender en LHBTIQ+ extra tijdens o.a. Pride Nights en Pride Weeks uit. 

Jacques Hoendervangers, Directeur Pathé: “Film heeft de kracht om je op een indringende manier het echte leven en gevoelens van andere mensen te tonen, van samenlevingen, gemeenschappen en posities waar je misschien niet bekend (genoeg) mee bent. Omdat wij vinden dat deze verhalen altijd voldoende aandacht moeten krijgen, organiseren we onze themaweken. Tijdens deze themaweek worden iconische films vertoond met onderwerpen  waar vrouwen nog altijd mee te maken hebben. We zijn er trots op dat een viertal krachtige vrouwen die in de filmwereld werken tijdens deze week hun eigen favoriete films inleiden en in gesprek gaan met onze bezoekers.”

Noa Johannes, filmjournalist en presentator bij o.a. NPO3, NPO2, VPRO Cinema en De Filmkrant: “Denk ik terug aan de films die tijdens mijn vroege tienerjaren een verpletterende indruk maakten en resoneren, dan is het iconische Thelma & Louise daar zeker één van. Twee krachtige vrouwen in de lead, hun road trip, hun worstelingen, die finale… voor Hollywood ongekend! En nog altijd relevant. Een mooie gelegenheid om iconische vrouwenrollen, filmheldinnen voor én achter de camera en hun maatschappelijke impact onder de loep te nemen en te vieren.”

Sacha Gertsik, creative producer en dramaturg van o.a. ANNE+, Patser, De Libi en Meskina: “Als feminist ben ik vereerd om als spreker mee te doen aan deze bijzondere reeks films, die Pathé tijdens de Themaweek rond Internationale Vrouwendag vertoont. Ik geloof er in dat gelijke verhoudingen tussen alle genders bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. En alleen door het hierover met elkaar te hebben, kunnen we dit een werkelijkheid maken. Daarom kijk ik ernaar uit om tijdens deze mooie avonden met het publiek in gesprek te gaan!”

Programma Themaweek Internationale Vrouwendag bij Pathé

Het programma is in samenwerking met de gastsprekers opgesteld en bestaat uit zeven filmtitels en een documentaire (Mrs. F.).. Dit is het volledige programma:

  • Maandag 7 maart: The Color Purple (racisme, genderrollen) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof. Inleiding met Josefine Ezinga van Asdonk in Koninklijk Theater Tuschinski 
  • Dinsdag 8 maart: Thelma & Louise (vrijheid, vriendschap, genderrollen) te zien in alle 29 Pathé bioscopen. Q&A met Noa Johannes en Sacha Gertsik in Koninklijk Theater Tuschinski
  • Woensdagmiddag 9 maart: de documentaire Mrs. F. (seksisme, genderrollen) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof. Inleiding met Ifeoma Fafunwa in Koninklijk Theater Tuschinski
  • Woensdagavond 9 maart: The Blind Side (armoede, sport) in in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof
  • Donderdag 10 maart: Hidden Figures (racisme, seksisme) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof
  • Vrijdag 11 maart: Wild (rouw, depressie) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof. Q&A met Noa Johannes en Sacha Gertsik in Koninklijk Theater Tuschinski
  • Zaterdag 12 maart: Lady Bird (klasse, opvoeding) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof. Inleiding met Anne de Clercq in Koninklijk Theater Tuschinski
  • Zondag 13 maart: Promising Young Woman (seksualiteit, gender) in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof en 20 andere Pathé theaters

Sacha GertsikNoa Johannes

Synopsissen films

 

The Color Purple
Een van de meest maatschappelijke en indrukwekkende films uit Steven Spielberg’s eerdere werk, genomineerd voor 11 Oscars en met Oprah Winfrey en Whoopi Goldberg in iconische rollen. In het verhaal, naar het beroemde boek van Alice Walker, worden diverse problemen op verpletterende wijze onder de loep genomen vanuit het perspectief van drie sterke Afrikaans-Amerikaanse vrouwen.

Thelma & Louise
Thelma & Louise geldt nog steeds als een baanbrekende film: een uniek en feministisch verhaal over vriendschap, genderrollen en vrijheid. Het scenario, dat een Oscar won, brengt het beroemde duo, gespeeld door Susan Sarandon en Geena Davis, in opstand tegen conventies en andere obstakels die hun geluk in de weg staan.

Mrs. F.
In deze documentaire vertelt Ifeoma Fafunwa over de Nigeriaanse sloppenwijk Makoko waar misbruik van vrouwen aan orde van de dag is. Samen met andere vrouwen brengt ze de dominantie van mannen aan het licht en strijdt ze voor een samenleving waar vrouwen voor zichzelf kunnen opkomen en het pad inslaan naar verandering.

The Blind Side
The Blind Side is een ontwapenend verhaal, dat op inspirerende en toegankelijke wijze de kracht laat zien van het najagen van je dromen, ondanks kansenongelijkheid. Sandra Bullock won voor haar rol een Oscar.

Wild
Wild was een van de eerste projecten die Reese Witherspoon via haar eigen productiemaatschappij Pacific Standard zou maken om onderscheidende, vrouwelijke verhalen te vertellen. In deze boekverfilming wisselen herinneringen en emoties elkaar af en ontvouwt zich een verhaal over trauma, depressie en wederopstanding in de natuur.

Hidden Figures
In Hidden Figures zien we hoe een groep vrouwen, ondanks racisme en seksisme, een toonbeeld wordt van vrouwelijke doorzettingskracht. De film inspireert en verbindt, mede dankzij een voortreffelijke cast, en ontving maar liefst drie Oscarnominaties waaronder die voor Beste Film. 

Lady Bird
Greta Gerwig vertelt in haar regiedebuut op volledig eigen wijze over de growing pains van een jonge vrouw, op zoek naar haar identiteit en met de nodige uitdagingen in haar sociale omgeving. De film legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter.

Promising Young Woman
In een van de meest spraakmakende films van 2021 worden seksualiteit, trauma en man-vrouw verhoudingen keihard en op volstrekt originele wijze blootgelegd. Emerald Fennell kreeg een Oscar voor haar scenario en neemt een onvoorspelbaar en pijnlijk actueel perspectief op de rol van de vrouw en onze maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Films en tickets zijn te verkrijgen via: www.pathe.nl

Over de Gastsprekers

De films worden ingeleid door filmjournalist Noa Johannes, scenarist Sacha Gertsik, acteur en VN-ambassadeur Josefine Ezinga van Asdonk en regisseur Anne de Clercq. 

Noa Johannes
Noa werkt bij NPO 3 en presenteert voor het culturele themakanaal NPO 2 Extra de programma’s VPRO Cinema Extra, De Filmweek en Art Dept. Ze schreef eerder voor De Filmkrant, VERS magazine en Cinesud.nl. Ook presenteerde ze voor Cineville, Vers Film & TV, Rose Stories, Beeld en Geluid, het Nederlands Film Festival, IDFA en 2Doc en Eye.

Noa Johannes, filmjournalist en presentator bij oa.a. NPO3, NPO2, VPRO Cinema en De Filmkrant: “Denk ik terug aan de films die tijdens mijn vroege tienerjaren een verpletterende indruk maakten en resoneren, dan is het iconische Thelma & Louise daar zeker één van. Twee krachtige vrouwen in de lead, hun road trip, hun worstelingen, die finale… voor Hollywood ongekend! En nog altijd relevant. Een mooie gelegenheid om iconische vrouwenrollen, filmheldinnen voor én achter de camera en hun maatschappelijke impact onder de loep te nemen en te vieren.”

Sacha Gertsik
Sacha is creative producer bij Kaap Holland Film, waar ze series en films ontwikkelt. Hiervoor werkte ze als dramaturg voor producenten en omroep BNNVARA waar ze werkte aan o.a. ANNE+, Patser, De Libi en Meskina. Ook richtte ze De Ontmoeting op, een initiatief dat shorts van nieuw talent financiert en distribueert, dat zo’n 40 korte films heeft gemaakt.

Sacha Gertsik: “Als feminist ben ik vereerd om als spreker mee te doen aan deze bijzondere reeks films, die Pathé tijdens de Themaweek rond Internationale Vrouwendag vertoont. Ik geloof er in dat gelijke verhoudingen tussen alle genders bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. En alleen door het hierover met elkaar te hebben, kunnen we dit een werkelijkheid maken. Daarom kijk ik ernaar uit om tijdens deze mooie avonden met het publiek in gesprek te gaan!

Representatie is belangrijk en lang niet vaak genoeg zien we in films vrouwelijke personages die gelaagd en complex zijn, wiens leven eer aangedaan wordt en niet worden gereduceerd tot romantisch subject. Zowel Thelma & Louise als Wild gaan over gelaagde vrouwen die worstelen met de rollen die de maatschappij hen heeft opgelegd. Voor mij zijn deze films een inspirerende springplank om het over de rollen van vrouwen in de maatschappij te hebben!”

Josefine Ezinga van Asdonk
Josefine is regisseur en hoofd van Nieuws.nl. Ze heeft de afgelopen 25 jaar zowel voor als achter de camera gestaan en als actrice naamsbekendheid gekregen. Daarnaast is ze ambassadeur en adviseur voor UN Women Nederland en ze zet zich sinds 2005 in voor de rechten van vrouwen.

Ifeoma Fafunwa
Ifeoma is oprichter en creatief directeur van iOpenEye, een Nigeriaans productiebedrijf dat sociale verandering stimuleert door middel van performance art. Ze regisseerde o.a. The Vagina Monologues en toneelstukken van hedendaagse Nigeriaanse schrijvers. Daarnaast is Ifeoma de Mary I. Bunting Fellow bij Harvard University.

Anne de Clercq
Anne is drama- en filmregisseur. Haar kracht ligt zowel bij vorm als bij inhoud; als geen ander weet ze hoe ze met storytelling een stukje magie op beeld kan creëren. In Nederland is Anne een van de meest gewilde TV drama- en filmregisseurs van dit moment, als specialist in het maken van feelgood films waarbij ze de pijn niet uit de weg gaat.

“Lady Bird is een fantastische film met heerlijke karakters. Het is een opgewekt en aandoenlijk coming-of-age-verhaal. Humor en drama wisselen elkaar soepeltjes af, de dialogen zijn ijzersterk, de bij-personages zijn net iets markanter dan gebruikelijk; kortom een film, vorm en stijl waar ik erg van houd.”

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.