17
augustus
2021
|
08:21
Europe/Amsterdam

Drie krachtige films te zien tijdens Queer Film Festival Utrecht bij Pathé

Live 'spoken word' van Utrechtse stadsdichter Fred Penninga bij queerfilm Charlatan bij Pathé

Pathé doet dit jaar voor de derde keer mee met het Queer Film Festival Utrecht (QFFU). De films Charlatan, Pariah en Cicada zijn eind augustus te zien bij Pathé Utrecht Leidsche Rijn en Pathé Rembrandt. Bij alle vertoningen verzorgt de QFFU een inleiding om de films meer duiding te geven. De Utrechtse stadsdichter Fred Penninga zal de prachtige film Charlatan verrijken met live ‘spoken word’.

Pathé heeft als doel om een grote diversiteit aan films te delen met een groot publiek, waaronder verhalen over en gemaakt door mensen van verschillende achtergronden. Film heeft de kracht om ogen te openen, om bezoekers zich te laten onderdompelen in het leven van iemand anders. Tijdens speciale filmweken licht Pathé onderwerpen zoals diversiteit & inclusiviteit, gender en LHTBIQ+ extra uit. Sinds 2004 organiseert Pathé maandelijks succesvolle Pride Nights in 14 bioscopen en afgelopen augustus werd voor de 2e keer de Pride Week georganiseerd rond de Amsterdam Pride, waarbij de mooiste en beste films worden vertoond rond LHTBIQ+. Tijdens het Queer Film Festival Utrecht dit jaar worden bij de twee bioscopen van Pathé in Utrecht de drie krachtige films Charlatan, Pariah en Cicada vertoond.

Queer Film Festival Utrecht

Het Queer Film Festival Utrecht (www.qffu.nl) is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht en heeft een diverse programmering op het vlak van LHBTQI+ films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Tijdens het QFFU staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Er staan ruim 30 films op het programma, variërend van shorts tot documentaires en van premières tot moderne klassiekers.

Het festival vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 29 augustus. Het programma is door de gehele stad Utrecht te zien op 17 verschillende locaties. Utrecht wordt daarmee één grote bioscoop: op straat, in cafés, in buurthuizen, in restaurants, in bioscopen en bij culturele organisaties. Pathé Utrecht Leidsche Rijn en Pathé Rembrandt zullen ook meedoen aan de filmvertoningen.

Programma Pathé Rembrandt en Pathé Utrecht Leidsche Rijn

  • 22-8: Pathé Leidsche Rijn 20:00 Charlatan + ingeleid met spoken word door Utrechtse stadsdichter Fred Pennniga
  • 25-8: Pathé Rembrandt 19:00 Pariah + ingeleid door een host vanuit het QFFU
  • 29-8: Pathé Rembrandt: 16:00 Cicade + ingeleid door een host vanuit het QFFU

Charlatan 

Jan Mikolásek is een Tsjechische kruidenspecialist die bekendheid verwerft met het genezen van mensen. Met een blik op iemands urine weet hij precies wat mensen mankeert en hoe hij ze het beste kan helpen. Tijdens zijn leven krijgt hij te maken met verschillende regimes die aan de macht zijn en niet iedereen vertrouwt zijn praktijken. Desondanks blijft Jan zijn werk uitvoeren en wordt hij bijgestaan door zijn assistent Frantisek Palko. Met hem krijgt Jan ook een relatie, terwijl homoseksualiteit destijds streng verboden was. De hoog aangeschreven Poolse regisseur Agnieszka Holland brengt dit onbekende, maar bijzondere verhaal naar het grote scherm. Charlatan werd door Tsjechië ingestuurd als Oscarkandidaat voor Beste Internationale Film en kwam terecht op de shortlist. Meer informatie 

Pariah

Alike woont in Brooklyn en gaat op zoek naar wie ze is. Ze moet de verschillende kanten van haar identiteit proberen te balanceren terwijl ze volwassen wordt. In haar zoektocht komen vriendschappen op scherp te staan, wordt ze verliefd met het risico op een gebroken hart en loopt ook de relatie met haar ouders niet altijd op rolletjes. Met dit debuut zette regisseur Dee Rees zichzelf op de kaart en gaf ze een stem aan een queer vrouw van kleur. Alikes reis is er dan ook een die het grote doek verdient en Rees maakt het een geweldige ervaring om met haar mee te gaan op deze tocht. Meer informatie

Cicada

Na een aantal mislukte dates met vrouwen, stort de biseksuele Ben zich volledig op mannelijk gezelschap. Hij vliegt van het ene afspraakje naar het andere, tot hij Sam ontmoet. Er ontstaat een intense connectie tussen de twee. Tegelijkertijd ervaren Ben en Sam de impact van oud zeer op hun relatie. Met elkaar delen ze geheimen die geen ander van hen weet. Maar als ze echt nader tot elkaar willen komen, zullen ze elk hun eigen trauma’s onder ogen moeten zien. In zijn filmdebuut verbeeldt Matthew Fifer grote thema’s als interraciale relaties en het zoeken naar een eigen identiteit. Fifer regisseerde en schreef de film, dat tweede in samenwerking met Sheldon D. Brown. Fifer en Brown vervullen tevens de hoofdrollen. Meer informatie

Voor meer informatie over tickets, tijden en locaties: www.pathe.nl/qffu. 

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Zij hadden als doel om de wonderlijke wereld van film te delen met zoveel mogelijk mensen. Pathé heeft in Nederland 30 locaties, 253 zalen en 1.900 medewerkers, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski. Pathé is daarmee marktleider en biedt de meest ultieme bioscoopervaring voor iedereen. Door het brede filmaanbod, livestreams van o.a. opera, sport en gaming, de nieuwste technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema en ScreenX, en business events, creëert Pathé bijzondere en onvergetelijke bioscoopverhalen voor families, vrienden en prille liefdes.