28
oktober
2021
|
21:31
Europe/Amsterdam

100-jarige Tuschinski Theater krijgt predicaat Koninklijk

Met veel trots maakt Pathé bekend dat Zijne Majesteit de Koning het recht heeft verleend tot het voeren van het predicaat ‘Koninklijk’ in de naam van het gebouw Theater Tuschinski, dat vandaag precies 100 jaar bestaat. Zojuist is tijdens het feestelijke gala ter ere van dit jubileum het predicaat uitgereikt door Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. De officiële naam van het theater luidt vanaf nu Koninklijk Theater Tuschinski.

Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: “Theater Tuschinski is onze trots en ons vlaggenschip, en we zijn enorm vereerd dat het vanaf nu Koninklijk genoemd mag worden. Met zijn prachtige architectuur binnen en buiten geeft het theater al een eeuw lang een gevoel van grandeur, magie en plezier aan vele bezoekers, en dat was precies wat Abraham Tuschinski 100 jaar geleden voor ogen had. De toekenning van het predicaat ervaren wij dan ook als een fantastische bekroning op zijn werk, en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen. Ook in Koninklijk Theater Tuschinski blijven we ons de komende 100 jaar volledig inzetten om het gevoel van luxe en genot voor iedereen toegankelijk te laten zijn.” 

Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning voor Noord-Holland: “Het iconische Theater Tuschinski is een begrip in de internationale film- en documentaire wereld en van grote cultuurhistorische waarde. De toekenning van het predicaat Koninklijk is de prestigieuze bekroning van deze status, passend bij de reputatie van dit filmpaleis”.

Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam: “Vandaag, 100 jaar geleden, kreeg de stad, één van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski. Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om ‘een droomfabriek te creëren’. Het bleef niet bij woorden. Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film, maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen, door de fantasierijke schilderingen, de sprookjesachtige tapijten en het houtwerk waar het vakmanschap vanaf spat.”

De geschiedenis van Koninklijk Theater Tuschinski

Oprichter Abraham Tuschinski had als droom om een luxueuze bioscoop op te zetten in Amsterdam. Samen met Hermann Ehrlich en Herman Gerschtanowitz had hij al een bioscoopimperium opgebouwd in Rotterdam, toen Tuschinski zijn oog liet vallen op een stuk grond bij de Munt, de zogenaamde Duvelshoek bij De Munt waar ruim dertig verkrotte panden stonden. De kosten bedroegen ongeveer 4 miljoen gulden, een enorm bedrag in die tijd. Het theater was vernieuwend en niet alleen op bouwkundig en decoratief gebied, maar ook wat betreft de elektrotechnische installatie die zijn tijd vooruit was, door het revolutionaire verwarmings- en ventilatiesysteem dat op alle plekken in het theater de temperatuur gelijk kon houden.

De pers was bij de opening zeer onder de indruk van het pand. Op 28 oktober 1921 schreef Het Vaderland: “Den monumentalen Tuschinski-gevel, fraai van lijn, mooi van steen, dadelijk verradend dat hier een lichtspel zijn triomfen viert”. Het Koninklijk Theater Tuschinski is bijzonder vanwege de architectuur, ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en gebouwd in verschillende stijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco.

Deze unieke architectuur is in de afgelopen 100 jaar zoveel mogelijk bewaakt. Theater Tuschinski is al ruim 25 jaar in beheer van Pathé, en in de afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl. Hierbij zijn de originele wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, gereconstrueerd. De grandeur van de twintiger jaren is daarmee nog meer terug in het theater. In 2020 werd Theater Tuschinski door het gerenommeerde Time Out Magazine uitgeroepen tot de allermooiste bioscoop ter wereld.

Over Pathé

Pathé is het eerste en grootste bioscoopmerk van Nederland, in Parijs opgericht in 1896 door ware pioniers op gebied van film: de gebroeders Pathé. Hun doel was om de wonderlijke wereld van film met zoveel mogelijk mensen te delen. Pathé is in Nederland zowel uit als thuis marktleider op het gebied van filmbeleving in de bioscopen en via transactional video-on-demand (TVOD). Pathé Theatres heeft in Nederland 30 locaties, inclusief het Koninklijk Theater Tuschinski, met 253 zalen en 1.900 medewerkers. Het bioscoopmerk biedt in de zalen een breed filmaanbod en livestreams van o.a. opera, gaming en concerten in innovatieve technieken zoals IMAX, 4DX, Dolby Cinema, en faciliteert business events. Via Pathé Thuis kunnen filmfans ook in het comfort van hun eigen huis van de beste films genieten. Met dit alles creëert Pathé bijzondere belevingen in de unieke sfeer van de bioscoop én in de vertrouwde omgeving van thuis.